Majoritatea mușcăturilor de șarpe, chiar și de la speciile veninoase, nu sunt fatale, dar orice mușcătură ar trebui totuși tratată ca o urgență medicală.
Mușcăturile de șerpi veninoși reprezintă o problemă serioasă în multe părți ale lumii. Datele indică faptul că între 81.000 și 138.000 de oameni mor în fiecare an în întreaga lume din cauza mușcăturilor de șarpe, în timp ce de aproximativ trei ori mai mulți suferă amputații sau supraviețuiesc cu dizabilități permanente.
Într-adevăr, veninul de șarpe poate provoca paralizii care pot îngreuna respirația, pot provoca sângerări care pot fi letale, insuficiență renală ireversibilă și afectare permanentă a țesuturilor, deși simptomele variază foarte mult în funcție de mărimea și specia șarpelui, de cantitatea de venin injectată, locul mușcăturii dar și în raport cu vârsta victimei (copiii și bătrânii sunt mai expuși riscului) și problemele medicale existente.
În majoritatea cazurilor, totuși, mușcăturile de șarpe nu sunt fatale - se estimează că 5,4 milioane de oameni sunt mușcați în fiecare an - dar orice mușcătură de șarpe ar trebui tratată ca o rănire fatală, urgență medicală, după cum a explicat Romulus Whitaker, un herpetolog american și fondatorul Madras Snake Park, primul parc de reptile din India, potrivit Fanpage.
Răspunzând la această întrebare, experții sunt unanimi: se îndepărtează conștient și calm de reptilă, fixând cu privirea – dacă este posibil – poziția acesteia. Și mai presus de toate, nu încerca în niciun fel să-l capturezi sau să-l omori.
Totuși, dacă suntem mușcați de un șarpe, de orice specie, cel mai important lucru este să mergem cât mai curând la spital. Apelarea la remedii locale sau casnice este absolut inutilă, la fel ca și încercarea de a aspira otrava.
Cu alte cuvinte, există un singur remediu pentru o mușcătură de șarpe veninos și acesta este antidotul împotriva veninului. Între timp, dacă mușcătura este localizată pe un membru (braț sau picior), puteți încerca să imobilizați membrul cu legături slăbite și să-l mențineți aproximativ la sau deasupra nivelului inimii. Inelele, ceasurile și hainele strânse trebuie îndepărtate din zona mușcăturii.
Pungile cu gheață, inciziile pe mușcătură, precum și aspirarea veninului sunt măsuri care nu funcționează și sunt contraindicate deoarece sunt potențial periculoase.
”Nu încercați vechea metodă de ”tăiere și aspirare” – spune Whitaker – ”și nici nu folosiți așa-numitul ”kit de mușcătură de șarpe”. Cu cât primiți mai devreme antidotul, cu atât sunt mai mari șansele de a nu suferi dizabilități pe termen lung sau de a nu muri.”
Una dintre principalele îndoieli ale majorității oamenilor care sunt mușcați este să nu știe absolut ce fel de șarpe este, dar, odată ajuns în spital, personalul medical de urgență va fi cel care va stabili dacă șarpele a fost veninos și cărei specii îi aparținea, pentru a înțelege dacă a fost injectată otravă.
Urmele mușcăturii sunt adesea indicative, deoarece dinții unui șarpe veninos provoacă de obicei una sau două înțepături mari, în timp ce cei ai unui șarpe inofensiv lasă mici rânduri de zgârieturi. În acest din urmă caz, tratamentul este același ca pentru orice rană prin puncție.
Dacă în schimb s-a injectat otravă, se administrează antidotul (anti-venin), care conține anticorpi care neutralizează efectele toxice ale otrăvii. Eficacitatea antidotului depinde de promptitudinea cu care este primit, astfel că efectul său este mai mare atunci când este administrat la scurt timp după mușcătură.
Dacă administrarea este întârziată, precum și pentru formele mai grave de otrăvire, este necesar tratamentul la terapie intensivă. Timpii de recuperare depind de vârstă, starea generală de sănătate, locația și cantitatea de venin din mușcătură. Cu toate acestea, aproape toate victimele unei mușcături de șarpe veninos supraviețuiesc dacă sunt tratate devreme cu cantitățile adecvate de antivenin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu