Când trecem la ora de vară sau „dăm ceasul înainte”, corpul nostru are nevoie de timp pentru a se adapta, iar unele persoane au nevoie chiar şi de trei săptămâni pentru a intra într-un ritm normal de somn şi activitate. Iată cum te poţi adapta mai uşor la această schimbare şi ce poţi face ca să "învingi' astenia de primăvară!
Doar ţările din Europa şi America de Nord au adoptat ora de vară, din motive economice, însă această oră "artificială" afectează organismul, spun medicii şi cercetătorii. Având în vedere că este încă folosită, e bine să ţinem cont de câteva îndrumări pentru ca organismul să nu facă trecerea brusc la noul "orar". Pentru că în primele dimineţi de după schimbarea orei e posibil să ne simţim mai somnoroşi şi lipsiţi de energie, se recomandă să ne pregătim de seară ce putem pentru a doua zi. De exemplu, hainele pe care le vom purta la serviciu sau o caserolă cu mâncare pentru micul dejun. Dimineaţa, să bem un pahar cu apă rece în care am stors o lămâie şi am adăugat puţin ghimbir ras sau praf de ghimbir şi o linguriţă de miere.
După ora 16:00, trebuie să evităm cofeina şi băuturile energizante. De asemenea, e important ca seara să luăm o cină cât mai uşoară, care să nu ne solicite foarte mult sistemul digestiv pe timpul nopţii. Un bol cu supă caldă de legume în care punem o lingură de iaurt sau o farfurie cu 100 de grame de curcan şi 300 grame de broccoli, pregătite la abur, cu puţin unt sunt alegeri potrivite pentru o cină care să ne ajute să adormim repede şi să ne odihnim corespunzător. Seara, dacă s-a făcut ora de culcare şi nu reuşim să adormim, e bine să luam câteva măsuri. În primul rând, să aerisim bine camera, măcar pentru o jumătate de oră, apoi să aprindem o lampă de aromaterapie. Printre cele mai bune uleiuri esenţiale recomandate pentru un somn liniştit sunt cel de lavandă, de ylang ylang şi de santal. O altă metodă care să ne ajute să adormim mai uşor este respiraţia conştientă. Trebuie să ne întindem pe spate şi să stăm relaxaţi, apoi să respirăm profund şi rar. Respiraţia trebuie să fie abdominală, adică atunci când inspirăm să simţim cum ni se ridică abdomenul. Cel mai simplu e să stăm cu o mână pe piept şi una pe abdomen, iar atunci când respirăm, mâna de pe abdomen trebuie să se înalţe mai sus decât cea de pe piept.
Auzim adesea despre astenia de primăvară și asociem apariția ei odată cu instalarea mai multor stări generale de dispoziție la începutul sezonului călduros. Astenia de primăvară este asociată cu un cumul de stări fiziologice, fapt ce dăunează organismului, deoarece acesta se află într-o perioadă de readaptare din sezonul rece și perioadele diurne lungi, la zilele mai lungi, mai călduroase și care presupun activități cu un efort fizic sporit. Este perioada în care rutina zilnică suferă modificări, iar pe măsură ce temperaturile cresc și începem să ne expunem mai mult la lumina solară, trebuie să schimbăm și dieta alimentară, tocmai pentru a preveni sau a trata astenia de primăvară.
Ţine o dietă alimentară echilibrată! Oferă-i organismului elementele nutritive de care are nevoie. Consumă alimente bogate în fier, pentru a preveni apariția durerilor de cap, renunță la alimentele grase sau prăjite în exces, dar și la obiceiul zilnic de a consuma dulciuri. Introdu în dieta zilnică și consumul de semințe, cereale integrale, sfeclă roșie, spanac, ceai verde, pește, alune, curmale, coacăze și ciocolată neagră. Ieși în aer liber să fă mișcare. Fie că optezi pentru plimbare, alergat sau mers pe bicicletă. Nu în ultimul rând, încearcă să te culci la o oră fixă în fiecare zi și apropie-te de cele opt ore de somn de care ai nevoie în fiecare noapte, pentru un organism sănătos și odihnit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu