EXCLUSIV  Cum să te protejezi de înșelătoriile dezvoltatorilor imobiliari la cumpărarea unei locuințe/ video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Gray StudioPro
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Gray StudioPro

Iată cum să eviți capcanele dezvoltatorilor imobiliari care fac promisiuni false atunci când cauți o locuință.

În contextul creșterii numărului de înșelătorii în sectorul imobiliar, românii care doresc să-și cumpere o casă sunt adesea atrași de oferte care par avantajoase, precum achiziționarea locuinței la un preț preferențial prin plata în avans. Din păcate, multe dintre aceste oferte se dovedesc a fi înșelătoare, deoarece dezvoltatorii încasează banii fără a finaliza construcția sau fără a respecta promisiunile inițiale. 

Comisarul-șef Bogdan Oproiu, directorul Institutului de cercetare și prevenire a criminalității, a vorbit despre cum unii cetățeni sunt înșelați prin promisiuni false de construire a locuințelor. 

„Nu este neapărat un element de noutate, din păcate. Oameni care promiteau și încasau sume de bani în baza acestor promisiuni, promiteau edificarea unor locuințe de la cetățeni care își doreau dobândirea unui astfel de imobil. 

Se încasau sumele de bani, iar, ulterior, lucrările nu mai aveau loc. Livrarea nu mai avea loc. Păgubiții rămâneau cu banii dați, iar autorii rămâneau cu banii încasați”, a spus comisarul-șef Radu Daniel. 

Ce motive invocă cei vinovați

Întrebat de ce dezvoltatorii imobiliari continuă să facă scheme în care iau bani de la oameni și nu livrează locuințele promise, Radu Daniel a explicat că, în fața legii, aceștia invocă diferite pretexte, precum dificultăți financiare sau probleme în gestionarea cheltuielilor, rar recunoscându-și vina.

„De ce fac aceste scheme? Am tot auzit de astfel de cazuri de câțiva ani. Dezvoltatorii imobiliari iau banii oamenilor, pierd banii și nu mai dau produsul. Când îi prindeți ce spun?”, a întrebat Laura Duță. 

„Evident că, în fața legii, majoritatea invocă diferite pretexte, invocă diferite motive. Aproape niciodată nimeni nu este de vină. Oricine altcineva este de vină pentru ce se întâmplă, mai puțin autorul, în viziunea lui. 

Invocă probleme financiare, un circuit al cheltuielilor care nu a depins doar de ei, au existat și alte elemente… În definitiv, rolul nostru este acela de a clarifica toate aceste aspecte și, într-un final, să-i pedepsim pe cei care într-adevăr au vrut de la început să facă o faptă ilegală”, a spus comisarul-șef Radu Daniel. 

Recomandare pentru cei care vor să-și achiziționeze o casă

Comisarul-șef Radu Daniel a explicat că o soluție sigură ar fi achiziționarea unei locuințe deja finalizate, care poate fi văzută fizic și are documentația în regulă, astfel încât cumpărătorul să știe exact pentru ce plătește.

„Care este sfatul dumneavoastră pentru cei care vor să-și cumpere o casă, că poate ar trebui să fie mult mai atenți cu aceste promisiuni de tipul ne dați banii înainte, noi construim și ulterior vă dăm locuințele. Și cu promisiunea aceea că dacă dai un ban acum, dai bani mult mai puțini decât atunci când ai da dacă casa este finalizată. Este o problemă! Nu poți să ai încredere că îți vei primi sau nu acea casă.”, a întrebat Laura Duță. 

„Este mult de discutat aici. Într-adevăr, există și această tentație a cumpărătorului de a beneficia de un preț preferențial. Este greu de rezistat, probabil, unei astfel de tentații. Probabil că una din măsurile care pot fi luate de oricare om ar fi să cumpere o locuință finalizată, pe care o poate vedea fizic: există, are documentele în regulă și, ca atare, vede pentru ce plătește. Poate aceasta ar fi o soluție”, a spus comisarul-șef Radu Daniel la emisiunea Culisele Justiției, de pe DC News, DC News TV și ȘtiriDiaspora. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel