Dr. Ionuț-Bogdan Munteanu (SANADOR) a vorbit în detaliu despre tromboza periferică: simptomatologie, tratament și urmări.
„Dacă nu ar sta o săptămână, dacă ar veni imediat pacientul, care ar fi semnalul de alarmă în cazul unei astfel de tromboze?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Pacientul cu tromboză descrie durerea cum că a apărut de o săptămână. Spune: «Înainte puteam să merg 300-400 de metri fără probleme. Într-o seară m-am trezit, durerea a fost bruscă, n-am putut să mai pun piciorul jos. După o oră, două, durerea s-a mai liniștit».
De ce? Fiind un pacient cu arterită preexistentă, există totuși o circulație colaterală care preia. Este ca în cazul infarctului miocardic, sunt pacienți care au circulație colaterală și care resimt mai puțin infarctul. Sigur, e aceeași metodă de tratament ca la cei care nu au circulație colaterală, dar impactul este mai puțin dramatic.
În cazul trombozei periferice, la picior, ideal este să vii în primele 24 – 48 ore de la debutul simptomatologiei, se fac niște investigații în urgență și se poate interveni în urgență cu reluarea activității piciorului, restituit integru, 100%”, a spus dr. Ionuț-Bogdan Munteanu, medic primar chirurgie cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR.
„Dacă nu avem intervenții, se ajunge la amputație. Este o întreagă discuție despre amputație: este un eșec sau o operație salvatoare de viață? Am văzut atâtea filme de război cu amputații care salvau viața pacientului, pentru că orice rană se poate infecta și pune în pericol viața. La fel este și cu boala arterială periferică. O cangrenă neglijată și care nu a putut fi rezolvată, adică să se limiteze extinderea ei, va ajunge la amputație. Aceasta se face în segmentul care mai este vascularizat”, a conchis medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News