Cum să-ți negociezi salariul. 12 trucuri

Foto ilustrativ. Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay
Foto ilustrativ. Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Îți prezentăm 12 trucuri pentru negocierea eficientă a salariului, bazate pe cercetări psihologice. 

Câteva studii recente de psihologie oferă o perspectivă științifică asupra modului de negociere a salariului.

1. Deschide discuția 

Dacă nu întrebi, nu vei primi. Este surprinzător cât de mulți oameni negociază cu greu salariul la interviu și, în timpul angajării, nu reușesc să negocieze o creștere a salariului. Cei care sunt întotdeauna gata să negocieze, indiferent de situație, vor obține salarii mai mari. Fii curajos indiferent de situație și învață cât valorează munca ta! 

2. Stabilește tu prima ofertă 

În mod ciudat, articolele despre acest subiect recomandă deseori să așteptați ca angajatorul să spună, prima dată, o sumă. Acest lucru poate funcționa în cadrul licitațiilor, dar conform cercetărilor privind modul de negociere a salariului, acest lucru este greșit.

Dacă permiteți angajatorului să stabilească suma, atunci aceasta va fi una scăzută, va prelua controlul și va negocia salariul cel mai mic. Studiile constată că, fie în mod conștient, fie în alt mod, această primă ofertă dă tonul întregii negocieri.

3. Începe cu o sumă mare, ca să ai de unde să scazi

Când menționați o sumă, asigurați-vă că este una mare. Țineți cont de industria în care lucrați și, evident, să nu fie totuși o sumă ridicol de mare. 

4. Faceți o glumă

O problemă potențială a ofertei de deschidere ridicată este că angajatorii o pot interpreta în mod greșit. Făcând o glumă despre, de exemplu, „așteptările nerealiste salariale”, ați putea reuși să detensionați situația.

Umorul - atunci când este utilizat în mod adecvat - poate fi o tactică eficientă pentru negocierea salariului.

5. Concurează

Indiferent dacă vă place sau nu, negocierea salariului este un joc în adevăratul sens al cuvântului. Încercați să câștigați, așa cum ați face de obicei, în alte situații. Dacă e nevoie, convinge, afirmă, arată și explică de ce meriți banii ăștia. Concurează cu alții.

6. Colaborați la negocierea salariului

Când vă negociați salariul, nu trebuie să concurați tot timpul. Colaborarea poate funcționa foarte bine - aflați ce este în interesul celeilalte părți.

7. 'Win-win' se simte bine, dar banii sunt mai puțini

Într-o cercetare realizată de Marks și Harold (2011), citată de Psyblog, oamenii care au încercat să găsească soluții 'win-win' pentru a negocia salariul s-au simțit mai bine în legătură cu negocierea, dar au câștigat în mod crucial mai puțini bani.

Oamenii care au folosit abordări tip câștig-pierdere pentru a negocia salariul s-au simțit incomod, dar au câștigat mai mulți bani. Deci întrebarea este: Vrei să te simți bine sau să câștigi mai mult?

8. Evită compromisul și acomodarea

Sfatul comun cu privire la modul de negociere a salariului este să fie rezonabil și flexibil, dar compromisul și acomodarea tind să nu funcționeze.

Dacă faceți compromisuri pentru a negocia salariul, rezultatul va fi simplu: veți obține mai puțini bani.

9. Uită de stereotipurile de gen 

Cercetările sugerează că există puține diferențe între modul în care bărbații și femeile negociază salariul. De fapt, femeile sunt uneori mai competitive decât bărbații în negocieri (Walters și colab., 1998).

10. Fii îndrăzneț 

Cei care evită să-și asume riscuri sunt negociatori mai răi. Pentru a obține cea mai bună ofertă, trebuie să îmbrățișați riscul. Dacă vă este frică să riscați, veți primi mai puțin.

11. Autocontrolul ajută la negocierea salariului 

Oamenii cu autocontrol mai puternic au salarii mai mari, arată cercetările pe 2.500 de persoane.

Capacitatea de a renunța la o mică recompensă acum pentru a obține una mai mare mai târziu este ca și cum ai investi banii în loc să-i cheltuiești imediat. Pentru a negocia mai bine salariul, lucrați la autocontrol.

12. Trebuie să crezi că meriți un salariu mai bun

Dacă tu nu crezi că meriți un salariu mai bun, dar totuși încerci să-l obții, s-ar putea să nu meargă. În general, în orice situație, omul se lasă convins de cineva care crede cu adevărat în acel ceva. 

Nu în ultimul rând, vezi ce alte salarii sunt pentru munca pe care o prestezi și tu, mai scrie Psyblog.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel