Cum să vă bucurați de masa de Crăciun fără riscul unei indigestii sau abaterii de la regulile alimentare

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Masa de Crăciun poate să fie o bucurie, dar și o provocare să îi rezistați.

Masa de Crăciun este, de cele mai multe ori, o masă îmbelșugată, în care gazda pune tot ce are mai bun, de la bucatele tradiționale la cele din bucătăria internațională, după preferințele casei sau ale mesenilor care sunt așteptați.

A rezista unei astfel de mese poate să fie o adevărată provocare, mai ales dacă mergeți în familia extinsă, unde încă se insistă a se mânca ”tot din farfurie”, dar și cât mai mult, fără a se ține cont că nu toată lumea este dispusă la indigestie sau abateri de la regulile alimentare autoimpuse.

Din fericire există câteva strategii care vă pot ajuta să vă bucurați de mâncare fără să vă simțiți supraîncărcat sau să vă simțiți vinovat după aceea. Iată câteva sfaturi:

Mâncați încet și savurați

 Încetiniți ritmul în care mâncați și savurați fiecare mușcătură, astfel vă oferiți timp să simțiți gusturile și să vă dați seama când sunteți sătul.

Porții mici

Încercați să luați porții mai mici pentru fiecare fel de mâncare. Puteți încerca puțin din fiecare fel pentru a vă bucura de varietatea oferită.

Alegeți alimente sănătoase

Optați pentru alimente mai sănătoase, cum ar fi legumele, salatele și carnea slabă. Aceste alimente pot să vă ofere nutrienții necesari fără a adăuga prea multe calorii.

Hidratare

 Beți apă între mese pentru a vă hidrata și pentru a ajuta la controlul porțiilor. Uneori, senzația de sete poate fi confundată cu foamea.

Stabiliți limite

Înainte de a începe să mâncați,  setați-vă limitele. Decideți cât vrei să mâncați și respectați acele limite.

Renunțați la sentimentul de vinovăție

Dacă mâncați mai mult decât v-ați propus, nu vă simțiți vinovați. Crăciunul este un moment special, iar bucuria de a mânca cu cei dragi este importantă.

Activitate fizică

După masă, încercați să faceți o plimbare sau să vă implicați într-o activitate fizică ușoară. Acest lucru vă poate ajuta să vă îmbunătățiți digestia și să ardeți câteva dintre calorii. Mai mult,  puteți alege mersul pe jos în locul celui cu mașina personală sau cu transportul în comun.

Planificare

Dacă știți că veți avea mai multe mese festive în perioada sărbătorilor, puteți planifica activități fizice și mese echilibrate în zilele dintre evenimente.

Moderare cu dulciurile

Deserturile și dulciurile pot adăuga rapid calorii. Puteți alege să împărțiți deserturile cu alți membri ai familiei sau să alegeți variante mai sănătoase.

Ascultați-vă corpul

În cele din urmă, ascultați-vă corpul. Când simțiți că sunteți sătul, opriți-vă, chiar dacă mai este mâncare pe masă și chiar dacă gazda insistă.

Apreciind mâncarea și participând la evenimente cu atenție și moderare, poți să vă bucurați de bucatele festive fără a vă simți copleșit sau regretând alegerile alimentare, iar gazda trebuie să înțeleagă că refuzul unei prăjituri în plus sau a unei porții suplimentare nu înseamnă că nu îi apreciați efortul, ci că doriți să vă bucurați de masă, fără regrete sau indigestii.

Citește și: Sfaturi nutriționale pentru masa de Crăciun. Cei care au ținut post trebuie să acorde atenție mare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel