Psihologul Costin Dămășaru a explicat cum ar trebui să le vorbim copiilor pentru a ne face cât mai bine înțeleși.
"Creiele noastre comunică, schimbă informație, se leagă în rețea. Membrii familiei învață unii de la alții. Familia este cea care ne asigură suportul emoțional, cea care ne asigură o bază de unde putem pleca în lume. Cea unde ne reîncărcăm energetic și cea care ne asigură, de fapt, stabilitatea emoțională. Într-o familie funcțională toți membrii comunică și fac schimb de energie, de informație, și paraverbal, și nonverbal, și verbal. O familie funcțională îți asigură uneltele necesare pentru a putea gestiona contextele mai puțin plăcute, pentru că viața nu e roz tot timpul. O familie funcțională este o binecuvântare”, a spus psihologul Costin Dămășaru, pentru unica.ro.
"Creierul copilului are nevoie de repere, are nevoie de exemple, pentru că el imită foarte mult. Învață prin mimetism, neuroni oglindă. De aceea să spunem, spre exemplu, că vrei să nu mai stea pe telefon. Arată-i tu că nu stai pe telefon. Vrei, de exemplu, ca fetița ta sau băiețelul tău să nu mai fie nervoși, să nu mai fie agitați. Fii tu calm! Dacă tu le spui: "Nu mai urla!" și tu urli la ei, copilul nu va înțelege ce îi spui. Va înțelege energia ta. O va capta și ți-o va da înapoi. O va imita. De-aia va fi și el nervos și agitat.
Este greu. Mai ales când are un tantrum. Dar singura soluție pe termen lung este să-i oferi copilului ceea ce vrei să-ți ofere ție. Și asta vine prin sincronizare neuronală. Copilul preia foarte mult prin para și non-verbal. Mai mult decât verbal”, a mai spus psihologul.
Vezi și: De ce nu mai vor românii să aibă copii / Reportaj video DC News
Când devine „dragostea părintească” un abuz împotriva copiilor, împiedicându-le dezvoltarea
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News