Multe persoane care suferă de probleme cardiovasculare se întreabă cum să scădem tensiunea. Tensiunea arterială ridicată persistentă este o condiție patologică care indică dezvoltarea unei boli periculoase, adică hipertensiunea arterială. Hipertensiunea arterială este cea mai frecventă boală din lume. Fără un tratament în timp util, hipertensiunea provoacă complicații, cum ar fi boli ale sistemului cardiovascular, insuficiență renală și pierderea vederii.
Importanța hipertensiunii arteriale ca factor de risc în dezvoltarea bolilor cardiovasculare crește odată cu vârsta. Mișcarea sângelui prin sistemul circulator este un efort de cooperare între inimă și vasele de sânge. Este bine să știi că există două măsuri ale tensiunii arteriale. Presiunea sistolică se formează în timpul contracției miocardice, când sângele din ventriculul stâng este expulzat în patul vascular. Presiunea diastolică este menținută în vase în timpul diastolei, perioada în care inima se relaxează după contracție. În stadiile inițiale ale hipertensiunii arteriale, primul pas este terapia non-medicamentoasă, legată de o schimbare în stilul de viață al pacientului.
Pentru a scădea tensiunea este important să renunți la fumat. Fumatul este recunoscut ca fiind un factor de risc major pentru hipertensiune arterială. O singură țigară duce la o creștere rapidă a tensiunii arteriale și la palpitații.
Numeroase studii au arătat că reducerea greutății în cazul supraponderalității sau al obezității duce la stabilizarea tensiunii arteriale. Creșterea activității fizice. Se recomandă exerciții fizice dinamice regulate în aer liber de 50-40 de minute, de cel puțin 4 ori pe săptămână. Reducerea aportului de sare la 5 g/zi. Limitarea consumului de alcool și respectarea unei diete echilibrate.
O alimentație echilibrată te va ajuta să ameliorezi tensiunea. Creșterea proporției de alimente vegetale și de produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi în alimentație. În timp ce hipertensiunea arterială este doar ușor crescută, urmând principiile unui stil de viață sănătos se poate stabiliza presiunea la niveluri normale cu medicamente minime sau fără medicamente.
În cazul în care boala progresează, tratamentul hipertensiunii arteriale se face cu medicamente din diferite grupuri farmacologice pentru a reduce tensiunea arterială la valori normale.
Pentru a scăpa de hipertensiune este necesar ca pacientul să se calmeze, să-și creeze condiții pentru odihnă fizică și emoțională. Asigurați aer proaspăt în cameră. Exercițiile de respirație ajută la scăderea rapidă a presiunii. Astfel, respirați adânc, țineți aer în piept timp de 10 secunde, expirați zgomotos pe gură, apoi faceți respirații scurte și expirații pe gură timp de 2 minute.
Pentru ameliorarea simptoamelor pacientul poate să bea Corvalol. Doar 30 de picături dizolvate în 100 ml de apă te va ajuta să scapi de disconfort într-un timp rapid. Dacă atacurile se repetă în mod repetat, ar trebui să vă adresați medicului pentru a afla cauza tensiunii arteriale ridicate.
Tensiunea arterială se măsoară atunci când persoana este în repaus, nu mai devreme de 1,5-2 ore după ce a mâncat, a fumat, a băut cafea și alte băuturi tonice. Cea mai bună poziție pentru măsurarea presiunii este atunci când persoana este așezată pe un scaun, iar brațul pe care urmează să fie măsurată presiunea este așezat pe o masă. Partea brațului pe care se plasează manșeta nu trebuie să aibă haine strâmte, iar mușchii trebuie să fie relaxați, deoarece contracțiile musculare pot duce la rezultate incorecte.
Atunci când te întrebi cum scădem tensiunea este bine să cunoști cum aceasta se măsoară. În funcție de tipul de tonometru, manșeta trebuie plasată fie pe treimea inferioară a umărului, la 2,5 cm de marginea superioară a fosei cubice, fie pe încheietura mâinii. În timp ce tonometrul funcționează, este important să păstrați o poziție imobilă, să nu vă mișcați brațul, să nu vorbiți și să nu vă faceți griji, scrie BZI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu