Dacă vrei să scapi de gândacii puturoși, ai la îndemână câteva metode simple. Iată ce trebuie să faci.
Gândacul puturos (Halyomorpha Halys) sau ploşniţa marmorată, originar din Asia, a apărut prima dată în Statele Unite ale Americii în anul 1998. În România, gândacii puturoși au fost observaţi în anul 2016, scrie cumsa.ro.
Au o formă de scut, iar lungimea corpului este de aproximativ 13-18 mm, în timp ce lăţimea atinge undeva la 7-10 mm. Pe partea dorsală a corpului gândacul are o coloraţie marmorată, de unde se trage şi denumirea de ploşniţă marmorată.
Când se simt ameninţaţi, gândacii emană o substanţă dintr-o glandă a abdomenului. Mirosul seamănă, pentru om, cu un amestec de ierburi/condimente şi o substanţă chimică, scrie aflacum.ro. Ne sperie, de multe ori, plonjând din senin pe hainele noastre sau chiar în păr.
Căldura şi lumina îi atrage ca un magnet. Iarna, trec printr-o perioadă de hibernare, adesea ascunzându-se în pereţi sau spaţii mai puţin populate, cum ar fi mansardele. Când frigul se domoleşte, gândacii ies din ascunzători.
Vezi și: Cum scapi de muște. Soluții 100% naturale care funcționează
De ce să bați cuie ruginite în pomii fructiferi. Ajută mai mult decât ai fi crezut
Gândacul puturos poate ataca numeroase culturi horticole, potrivit cumsa.ro. Astfel, o să îl întâlnim prima dată la pomii fructiferi (măr, piersic, păr, cais, cireş, prun, nectarin şi alun). Apoi, poate fi des întâlnit la viţa de vie. Atacă şi arbuştii fructiferi precum zmeur, mur, dar şi plantaţiile de trandafiri de dulceaţă. De asemenea, atacă tomatele, fasolea, ardeiul sau sparanghelul.
Cea mai bună metodă de a ţine aceşti gândaci puturoşi departe de casa ta este să montezi plase de protecţie la geamuri sau la uşi. Astfel, va fi aproape imposibil ca aceştia să îşi facă apariţia în casa ta.
De asemenea, asigură-te că atunci când bagi plantele din curte în casă, trebuie să le inspectezi destul de bine. Nu uita că ploşniţa marmorată se ascunde foarte bine printre frunze. În grădină, aceşti gândaci puturoşi pot fi combătuţi folosind insecticide din clasa piretroizilor de sinteză.
Vezi și: Cum salvezi o orhidee cu rădăcina putrezită. Este foarte simplu!
De ce crapă cireșele. Cum previi acest fenomen. Metode simple care funcționează
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu