Cum scapi de gândirea negativă. Psihologul Mădălina Chițac, sfaturi. "Durerea nu este procesată până la capăt, este blocată"

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Prin gândirea negativă încercăm să ne protejăm de durere. Gândirea negativă este un mecanism de apărare.

Gândirea negativă este reprezentată de tendința de a avea și a rămâne concentrat pe aspectele negative ale unei situații, a propriei persoane sau a vieții în general.  Este caracterizată de gânduri pesimiste, critice și autocritice, îndoieli de sine, temeri exagerate și anticiparea negativă a rezultatelor. 

Persoanele care manifestă gândire negativă tind să vadă lucrurile într-o lumină pesimistă și să aibă o perspectivă în general negativă asupra lor și a celor din jur.

”Gândirea negativă este un mecanism de apărare. Sunt experiențele de viață prin care am trecut și care ne-au durut. De multe ori, durerea nu este procesată până la capăt, este blocată și rămânem cu această frică, să nu mai trecem încă odată prin durerea respectivă.

Prin gândirea negativă încercăm să ne protejăm de durerea ce va urma sau dacă vom fi puși iar într-o situație asemănatoare ca cea din trecut. Gândirea negativă mai înseamnă că avem așteptări negative doar pentru că am avut experiențe negative pe care le-am interpretat cu mintea de copil până în 6 ani, care nu a avut dreptul la putere, dreptul la decizie ci trebuia să execute, trebuia să facă ce i se spune și de cele mai multe ori nu avea dreptul să negocieze experiența vieții lui și trebuia să suporte durerea”, a declarat psihologul Mădălina Chițac, în exclusivitate pentru DC Medical.

Gândire negativă  - 5 metode clare prin care ne putem schimba percepția și să ne eliberăm de tiparele gândirii negative

1. Conștientizarea gândirii negative

Primul pas în schimbarea percepției noastre este să fim conștienți de gândurile noastre negative. Observarea și identificarea acestor gânduri ne permit să înțelegem cum ne influențează starea de spirit și comportamentul. 

2. Analizați gândurile negative

Odată ce ați devenit conștienți de gândurile negative, este important să le analizați în profunzime. Întrebați-vă dacă există dovezi concrete care susțin aceste gânduri sau dacă sunt doar presupuneri sau interpretări negative. 

Citește mai departe pe dcmedical.ro>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel