Cum scapi de sughiț. Trucurile care te vor ajuta. De ce trebuie să te tragi de limbă

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Află în articol cum scapi rapid de sughiț.

Sughițul apare din cauza unei perturbări la nivelul cailor nervoase care leagă creierul de diafragm. Așa se explică și de ce apare, uneori, în timpul situațiilor emoționale sau când apar schimbări de temperatura. De asemenea, sughițul poate apărea după ce înghiți prea mult aer, mănânci prea repede sau prea mult, bei alcool sau în momentele în care ești agitat sau neliniștit.

Unele substanțe, precum alimentele foarte condimentate, băuturile alcoolice sau unele medicamente, pot declanșa sughițul la anumite persoane. Mecanismul exact prin care aceste substanțe declanșează sughițul nu este pe deplin înțeles. În general sughițul nu este o problemă serioasă și trece de la sine în câteva minute sau ore. Există și diferite metode și trucuri pe care le poți încerca pentru a scăpa de sughiț, cum ar fi înghițirea repetată sau menținerea respirației. Dacă sughițul persistă timp îndelungat sau devine foarte deranjant, este recomandat să consulți un medic pentru evaluare și sfaturi suplimentare.

Trucurile care te vor ajuta să scapi de sughiț

1. Ține-ți respirația. Inspirați o înghițitură mare de aer și țineți-l timp de aproximativ 10 până la 20 de secunde, apoi expirați încet. Repetați după cum este necesar.

2. Respirați într-o pungă de hârtie. Puneți o pungă de prânz de hârtie peste gură și nas. Inspirați și expirați încet, dezumflați și umflați pungă. Nu folosiți niciodată o pungă de plastic.

3. Îmbrățișează-ți genunchii. Așezați-vă într-un loc confortabil. Du-ți genunchii la piept și aplecă-te înainte. Acest lucru comprimă și pieptul punând presiune pe diafragmă.

4. Trage de limbă. Tragerea de limbă stimulează nervii și mușchii gâtului. Prinde-ți vârful limbii și trage-l ușor înainte o dată sau de două ori.

5. Mănâncă niște zahăr. Puneți un praf de zahăr granulat pe limbă și lăsați-l să stea timp de 5 până la 10 secunde, apoi înghițiți, scrie Realitatea.net.

Sughițul poate fi și semnul unor boli

În cazuri rare, sughițul persistent sau persistent poate fi asociat cu anumite afecțiuni medicale. Iată câteva exemple:

1. Boala de reflux gastroesofagian (GERD): GERD este o afecțiune în care acidul gastric revine în esofag, cauzând simptome precum arsuri la stomac, regurgitare și, în unele cazuri, sughiț persistent.

2. Afecțiuni ale sistemului nervos central: Sughițul persistent sau cronic poate fi asociat cu anumite afecțiuni ale sistemului nervos central, cum ar fi leziuni cerebrale, tumori cerebrale, meningită sau accident vascular cerebral.

3. Afecțiuni gastrointestinale: Unele afecțiuni gastrointestinale, cum ar fi boala inflamatorie intestinală, diverticulita sau obstrucția intestinală, pot provoca sughiț persistent.

4. Boli renale: Anumite afecțiuni renale, cum ar fi insuficiența renală sau prezența calculilor renali, pot cauza sughiț persistent.

5. Afecțiuni cardiace: Sughițul poate fi un simptom rar al unor afecțiuni cardiace, cum ar fi infarctul miocardic sau pericardita.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel