EXCLUSIV  Cum schimbă tehnologia farmecul Sărbătorilor. Bulai: Acest lucru este dramatic. Nu mai este înălțător

Tehnologia are un mare impact asupra sărbătorilor religioase, şi nu mereu unul pozitiv. 

„Tehnologia te ajută să participi la evenimente fără să fii în realitate acolo, fără să fie nimic înălțător. Una este să stai alături de oameni... De exemplu, într-o comunitate rurală, aproape toată comunitatea este la cele două-trei biserici locale. Acest lucru este foarte dramatic, e interesant. În negură, că nu prea e lumină în Noaptea Învierii prin mediul rural mai ales, vezi sute de oameni cu lumânări, stau împreună, cântă”, a transmis Bulai în emisiunea de la DC News, Nod în papură.

Youtube video image

„În general, Biserica a creat acest gen de spectacole care întăresc spiritul comunitar. Sigur, oamenii vorbesc unii cu alții, se îmbracă de sărbătoare obligatoriu. E o zi specială, deci este ceva dramatic care chiar este interesant. Însă, în momentul în care bagatelizezi, nu mai are același efect.

Adică eu pot să stau să mă uit la slujbă la televizor, au apărut după anii 1990. Apăsam pe telecomandă, eram la Patriarhie, pe TVR 1. Apăsam din nou, eram la slujbă la Iași, mă plimbam între slujbe. Între timp, mai mâncam un papanaș sau dădeam până la urmă pe un film pentru că erau canalele de film. Ce vreau să spun este că acest lucru nu mai este înălțător, nu mai are același efect”, a adăugat sociologul.

Bulai, despre excesle făcute de români de Paști

„Fiind această zi de sărbătoare, despre ce putem vorbi dacă nu despre religie? Aș vrea să începem cu cel mai important lucru: masa de Paști, masa de Crăciun, goana prin magazine. Românii dau iama în magazine, comercianții răi scumpesc produsele”, a spus Vâlcu în startul emisiunii.

„Noi, în România, avem niște excese pe care le facem în perioada aceasta. Un exces este cel de a fi bun creștin. Noi suntem buni creștini doar două zile pe an: una este de Crăciun, alta este de Paști. În media vezi reacții din acestea... «Am ajutat o familie, doi copii, veneau sărbătorile și nu aveau ce pune pe masă, suntem bucuroși». Dar copiii aceia mănâncă și alte 364 de zile pe an, nu doar în ziua de Paști...

Avem acest gen de exces în toate, sigur. Pe de altă parte, este adevărat că în această perioadă apare așa, o prohibiție, să nu dăm alte teme în afară de sfânta sărbătoare, deși se întâmplă alte lucruri care ar putea merita atenția, ca în orice altă perioadă... ", a mai precizat el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel