Cum se acordă primul ajutor în caz de înec. Medic: După 4-5 minute, şansele de reuşită scad

Fotografie de la Kindel Media, pexels
Fotografie de la Kindel Media, pexels

Iată cum se acordă primul ajutor în caz de înec. 

„Primul ajutor constă în scoaterea din apă urmată de evaluarea şi stabilizarea semnelor vitale.

Şansele de reuşită sunt condiţionate de intensitatea şi durata lipsei de oxigen la nivelul organismului determinată atât de durata submersiei, temperatura apei cât şi de vârsta, boli sau leziuni asociate.

După 4-5 minute şansele de reuşită scad. Siguranţa salvatorului e pe primul plan. Apreciați corect resursele fizice necesare unui astfel de demers. Victima care a plonjat este considerată ca având leziuni de coloană vertebrală.

Stabilizaţi cu mâinile gâtul victimei în poziţie neutră. Scoateţi victima din apă pe un suport rigid. Evaluaţi semnele vitale.

Dacă sunt prezente, se plasează pacientul în poziţie laterală de siguranţă, iar dacă sunt absente se începe resuscitarea cardiopulmonară. După restabilirea semnelor vitale se va efectua încălzirea progresivă pană la sosirea echipajului medical de urgenţă. 

Supravieţuirea unei submersii prelungite, chiar după resuscitarea îndelungată, este neobişnuită”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru pentru wowbiz.ro.

Recomandări OMS de Ziua Mondială a Prevenirii Înecului

OMS recomandă 6 măsuri bazate pe dovezi pentru prevenirea înecului, inclusiv instalarea de bariere care controlează accesul la apă; instruirea trecătorilor în salvare și resuscitare în siguranță; predarea copiilor de vârstă școlară abilități de bază de înot și siguranță în apă; asigurarea de îngrijire de zi supravegheată pentru copii; stabilirea și aplicarea reglementărilor sigure privind navigația cu barca, transportul maritim și feribot; și îmbunătățirea managementului riscului de inundații.

În acest an, tema Zilei Mondiale de Prevenire a Înecului invită comunitatea globală să ”facă un lucru” pentru a preveni înecul. Exemple de acțiuni care pot fi întreprinse sunt următoarele:

Persoanele fizice pot împărtăși sfaturi privind prevenirea înecului și siguranța apei cu familiile, prietenii și colegii lor, se pot înscrie la lecții de înot sau de siguranță în apă sau pot sprijini organizațiile și grupurile locale de prevenire a înecului.

Grupurile pot găzdui evenimente publice pentru a împărtăși informații despre siguranța apei, a lansa campanii de siguranță a apei sau se pot angaja să dezvolte sau să furnizeze noi programe de prevenire a înecului, folosind cele mai bune practici recomandate.

Guvernele pot dezvolta sau anunța noi politici, strategii, legislație sau investiții de prevenire a înecului, pot convoca mese rotunde multisectoriale sau discuții parlamentare privind povara și soluțiile înecului și pot introduce sau se angajează să susțină programele de prevenire a înecului la nivel național sau internațional.

Potrivit  OMS, peste 90% dintre decesele prin înec au loc în țările cu venituri mici și medii, copiii sub vârsta de 5 ani fiind expuși celui mai mare risc. Aceste decese sunt frecvent legate de activități zilnice, de rutină, cum ar fi scăldat, colectarea apei pentru uz casnic, călătoriile pe apă cu bărci sau feriboturi și pescuitul.

CITEŞTE MAI MULTE DESPRE ACEST SUBIECT AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel