Cum se acumulează nesiguranța. Radu Leca: Și Regii Regilor pot da dovadă de nesiguranță

Radu Leca în emisiunea Ultrapsihologie, Dc News
Radu Leca în emisiunea Ultrapsihologie, Dc News

Psihologul Radu Leca a vorbit despre temerile studentului, susținând că acestea se bazează pe nesiguranța acumulată. 

„Și Regii Regilor pot da dovadă de nesiguranță. În anul anul 49 î. Chr., când Împăratul Cezar a traversat Rubiconul, după ani de ezitare, rostind: Alea iacta est (lat. “zarurile au fost aruncate”), s-a dovedit că nesiguranța făcea parte din interiorul Istoriei Romane.

„Viața este foarte scurtă. Nesiguranța este o pierdere de timp.” – Diane Von Furstenburg.

Nesiguranța se acumulează într-o varietate de moduri și este rezultatul mai multor factori amestecați.

„Dacă ești nesigur, ghici ce? Restul lumii este, de asemenea. Nu supraestimați concurența și subestimați-vă. Ești mai bun decât crezi.” – Timothy Ferriss.

Exemple:

1. Traumele anterioare

Experiențele traumatice din trecut, iar aici avem ca exemple clare abuzul sau neglijarea, contribuie la acumularea în exces a nesiguranței. Traumele afectează încrederea în sine și capacitatea de a înțelege/de a avea/de a cauta relații sociale sănătoase cu alte persoane.

„Viața este un lucru periculos. Nesiguranța este prețul vieții.” – Alija Izetbegovic

2. Experiențele definite de eșec sau respingere

Te influențează? Categoric da!

Eșecurile însoțite de respingeri repetate pot genera o stare de nesiguranță în legătură cu abilitățile și capacitățile personale. Vizualizăm în timp real cum oameni ce ar fi trebuit sa fie modele pentru o întreaga generație, devin invizibili, datorită acceptării psiho-emoționale a influențelor negative.

Acceptarea experiențelor negative afectează vizibil, încrederea în sine și conduce la evitarea patologică a riscului sau a noilor oportunități. Subiectul realizează următoarele 5 afirmații sabotoare:

- nu știu să lupt

- nu pot să reacționez

- mă tem de reacțiile mele, așa că le anulez

- nu vreau să mă implic

- nu mă simt pregătit pentru nimic

„Întotdeauna cred că nesiguranța va dispărea, dar este mereu acolo. Numai scriitorii răi cred că sunt buni.” – Harlan Coben

3. Mediu familial sau social încărcat de nesiguranță

Mediu familial sau social instabil evident sau nesigur crează o înclinație evidentă către nesiguranță. Crescând într-un mediu psiho-social în care nevoile fizice sau emoționale nu sunt satisfăcute corect și într-un mediu în care există permanent conflicte sau violență fizică/psihică contribuie la accentuarea sentimentului de nesiguranță.

„Adevărata încredere nu se referă la ceea ce iei de la cineva pentru a te reface, ci ceea ce dai înapoi criticilor tăi pentru că ei au mai multă nevoie decât tine.” – Shannon Alder

4. Compararea permanentă și incorectă cu alții

Compararea constantă cu alții și sentimentul profund de a nu fi suficient de bun alimentează apariția și proliferarea nesiguranței. Oamenii se măsoară și se calibrează valoric pe ei înșiși în funcție de succesul sau realizările altora, ceea ce afectează discutabil încrederea în sine și stima de sine. Cum să te compari cu succesul înmagazinat de terți, când este evident faptul că succesul este manipulativ?

„O așteptare este un adăpost – îți da un sentiment de securitate. Așa că atunci când cineva vă încalcă așteptările, vă sparge adăpostul, făcându-te nesigur, înfricoșat.” – Osho

5. Stigmatizarea permanentă și discriminarea continuă

Totalitatea experiențelor de stigmatizare și discriminare creează un sentiment de nesiguranță în interiorul propriei identități. În cazul particular în care subiectul are capacitatea de a se face acceptat și respectat de către alții, atunci drumul către îmbunătățirea imaginii de sine este ușor de realizat, respectându-se pași simpli. Aceasta se poate aplica în special dacă cineva face parte a unui grup minoritar sau marginalizat social.

„Uneori ceea ce vedem în judecată față de alți indivizi sunt lucruri pe care încercăm să le ascundem.” – Jestoni Sacay

Discriminarea și marginalizarea sunt două aspecte legate de nesiguranță și pot contribui la acumularea acesteia. Iată câteva exemple:

D. Discriminarea realizată în bază rasială, etnică sau religioasă

În clipa în care cineva este tratat diferit sau dezavantajat din cauza originii rasiale, etnice sau religioase, acest lucru creează un sentiment de nesiguranță și de neacceptare. Impactul este imediat si 100% negativ asupra stimei de sine și asupra încrederii în alte persoane sau în societate. Oamenii tind sa nu mai își dorească să lupte cu elementele negative și în acest fel discriminarea renaște. Profund greșit.

C. Discriminare de gen extrema

Diferențele și stereotipurile de gen pot duce la discriminare și marginalizare evidentă. Cele mai importante membre ale societății evoluate corect, femeile, sunt tratate în mod nedrept sau ignorate în anumite situații, iar aceasta stare de fapt alimentează sentimentul de nesiguranță în propria identitate de gen și în capacitățile lor. Femeia reprezintă baza societății. Pe umerii ei se bazează întreaga evoluție umană.

B. Discriminare împotriva comunității

LGBTQ+ Persoanele LGBTQ+ se confruntă cu discriminare și marginalizare în multe aspecte ale vieții lor, inclusiv în mediul familial, în școală sau la job. În conformitatea cu acest tipar de discriminare, apare starea de nesiguranță în ceea ce privește acceptarea de sine și fericirea într-o societate care nu acceptă pe deplin o minoritate.

A. Discriminare bazată pe dizabilități

Oamenii cu dizabilități sunt si în 2023 marginalizați și tratați în mod nedrept din cauza limitărilor lor fizice sau cognitive. Aceasta formă reală de discriminare poate crea sentimentul de nesiguranță și poate afecta încrederea în propria capacitate de a se descurca în societate. Discriminarea unei persoane cu dizabilități se pedepsește în conformitate cu legea

Atât timp cât conștientizăm si contracarăm discriminarea și marginalizarea pentru a crea un mediu sigur și inclusiv pentru toți, atunci societate noastră evoluează corect. Educația, conștientizarea și sprijinul din partea comunității joacă cel mai important rol în combaterea și prevenția acestor probleme și în promovarea unei abordări incluzive și respectuoase a tuturor celorlalți.

„Fără pericol nu putem trece dincolo de pericol… fiecare dintre noi are nevoie de impulsul nesiguranței pentru a nu forța să facem tot posibilul.” – Dr. Harold W. Dodds

Odată ce recunoaștem și înțelegem sursele nesiguranței, având ca scop declarat abordarea acestei probleme și a construirea, în timp a încrederii în sine, atunci studentul este pe drumul cel bun. Consilierea, terapia și sprijinul din partea specialiștilor #CCOC sunt fi utile în procesul de confruntare și depășire a nesiguranței acumulate în timp.

"Nesiguranța reprezintă debutul momentelor de glorie, din viața noastră, dacă și numai dacă înțelegem că nesiguranța este un rezultat al propriei neputințe ce trebuie depășită." - Psiholog Radu Leca.", a scris psihologul Radu Leca, potrivit paginii de Facebook a Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel