Potrivit credinţei populare, legenda Babelor este legată de Baba Dochia, cea care este responsabilă de venirea iernii. Aceasta începe în ziua de 1 martie, şi până pe 9 martie, să renunțe la cojoacele sale, ceea ce semnifică încălzirea vremii.
BABA DOCHIA este considerată a fi cea mai capricioasă dintre babe, aceasta situându-se la cumpăna dintre iarnă și primăvară. Cifra 9 este una cu semnificație magică și este foarte des întâlnită în calendarul carpatin.
„Sărbătoarea Dochiei deschide în spiritualitatea populară, șirul unor bogate manifestări ce sunt departajate de câte 9 zile (Mucenicii, Alexiile, Blagovestenia). Cea mai strașnică și mai capricioasă dintre Babe este Baba Dochia, care stă la cumpăna dintre iarnă și vară, dintre anul vechi și anul nou. Vremea capricioasă din această perioadă este pusă pe seama caracterului Babei Dochia, iar dacă se încălzește treptat se spune că ”Baba Dochia își leapădă cojoacele”. Fiecare cojoc este luat de celelalte babe numite după zilele săptămânii: Lunica, Martica, Marcuriana, Joița, Virița, Sitița și Domnica. Primele 3 zile ale lui martie se mai numesc ”baba de primăvară” (1 martie), ”baba de vară” (2 martie) și ”baba de toamnă” (3 martie) și se spune că așa cum vor fi aceste zile, așa vor fi și cele trei anotimpuri. Ultima zi a Babelor, 9 martie, se suprapune peste o mare sărbătoare creștină: cei 40 de mucenici de la Sevastia.", potrivit Azm.gov.ro.
Referitor la alegerea babei, în popor există mai multe variante. Una dintre acestea este simpla alegerea a unei zile, singura condiție fiind ca aceasta să fie aleasă înainte de ziua de 1 martie.
Cea de-a doua variantă este alegerea babei în funcție de data nașterii. Persoanele care s-au născut în intervalul 1-9 își pot alege baba în funcție de această zi. Persoanele care s-au născut după data de 9, pot aduna cele două cifre până când vor obține un număr cuprins între 1 și 9. De exemplu: o persoană care s-a născut pe 13 iunie va calcula astfel: 1+3=4, deci baba va fi pe 4 martie.
Tradițiile și obiceiurile referitoare la babe diferă în funcție de fiecare zonă a țării. Spre deosebire de celelalte regiuni, în Muntenia babele sunt în număr de 12. În Maramureș există tradiția ca la începutul lunii martie ușile să fie bătute pentru a alunga iarna din casă și pentru a întâmpina noul anotimp, cel cu temperaturi mai calde. În Ardeal, babele au primit denumirea de Vântoase ca urmare a vremii capricioase specifice perioadei. În vechiul calendar român, luna martie reprezenta prima lună a anului nou, așadar babele au rămas cunoscute în popor ca reprezentând un nou început.
În popor există credința potrivit căreia dacă dăm mărțișorul jos înainte de vreme vom avea ghinion. Atunci când este momentul să renunțăm la el, acesta nu trebuie aruncat, ci prins într-un pom fructifer. Se spune că mărțișorul îi va aduce acestuia belșug și un rod bogat în anul respectiv. De asemenea, există credința că dacă pomul va fi bogat în acel an, atunci și persoana care a prins mărțișorul în ramurile sale va avea un an bogat.
Există zone ale țării unde mamele tinere își pun un bănuț de argint la gât. Este necesar ca bănuțul să fie tras prin brânză mai întâi pentru ca femeia să fie albă. De asemenea, el trebuie pus pe un fir roșu pentru ca aceasta să fie îmbujorată la față. Tradiția spune că bănuțul trebuie purtat până când cireșii vor înflori, iar apoi va fi prins în ramurile unui cireș pentru ca persoana respectivă să fie frumoasă asemeni unei flori de cireș.
În Transilvania, mărțișoarele care nu mai sunt purtate sunt agățate la ferestre și uși pentru a permite norocului să intre în casă și pentru a înlătura ghinionul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News