Alina Mungiu-Pippidi analizează într-un articol pe romaniacurata.ro situația justiției din aceste zile, de la Adina Florea la Augustin Lazăr, care, spune ea, ”arată din ce în ce mai mult a ceea ce sunt. Cozi de topor”.
Alina Mungiu Pippidi analizează inclusiv acțiunea unui ”grup de procurori (conduși de judecătorul Cristi Danileț) au demonstrat la Bruxelles săptămâna trecută contra schimbărilor din justiție, într-o acțiune europeană absolut fără precedent” dar și prestația Codruței Kovesi, cea care ”a deschis dosare tuturor liderilor la nivel înalt în funcție (minus președintele Iohannis)”.
(...) ”E trist că românii nu înțeleg că ar fi mai bine să înceteze să fie singurii care își externalizează problemele politice și cer atîta intervenție, pentru că de fapt cer să fie tratați altfel decît restul lumii și intervin într-un moment deja delicat, în care se profilează net două Europe de ranguri diferite, ca să întărească ipocrizia occidentală și nimic altceva. În viitor, o să avem un Siemens care poate fi investigat pentru corupție în 18 țări și tot va căpăta scutire în Crimeea și un Tel Drum care nu va mai putea căpăta contracte nici în Teleorman? Evident, poziția mea este că fie Europa poate interveni în ambele chestiuni, fie mai bine nu intervine și lasă fiecare țară să se descurce cum poate, adică cum se poate stabili un echilibru democratic național”, mai scrie ea în articolul ”Când justiția dă pe dinafară”.
”(...) Opinia publică nu există, altfel votanții PSD-ALDE și-ar pune întrebarea cum de Adrian Severin poate deveni o autoritate în corupție (sigur, a fost ghinionist, mult mai mulți membri ai PE ar merita să fie după gratii, de exemplu cei trei care l-au susținut pe Ilan Shor, un condamnat la alegerile din Moldova, dar asta nu îl face mai calificat) doar că a fost filmat luînd șpagă? Iar votanții PNL-USR și-ar pune întrebarea cum de oameni ca Tarcea sau Lazăr pot reprezenta tabăra reformistă? Și împreună poate realizăm că nu va exista niciun progres cât timp nu avem obiectivitatea de a aplica aceeași regulă tuturor.
Lupta pentru justiție e ca justiția să poată fi folosită politic și nimic altceva. Protagoniștii din lupta pentru justiție, de la Adina Florea la Augustin Lazăr, arată din ce în ce mai mult ce sunt. Cozi de topor. Că în paralel magistrații luptă să nu se amestece politicul peste ei e de înțeles și legitim, dar asta nu schimbă fondul problemei. Nu ar avea probleme dacă nu s-ar fi dezechilibrat balanța prin repetate intervenții politice de ambele părți. Nu se mobilizează și ca să ceară reforme care să facă procurorii sau judecătorii mai responsabili.
Analiza integrală o puteți citi urmând linkul subliniat mai sus.
Citește și
A izbucnit în direct la Realitatea TV. Hoandră: Du-te la Băsescu și fă-i ce vrei!
Marin Iancu, despre Augustin Lazăr: O fi el procuror general, dar degeaba. Ca om, nu face doi bani
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News