EXCLUSIV  Cum se diagnostichează ulcerul. Dr. Constantinescu (Sanador Floreasca): Atenție la câteva aspecte!

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Prof. Dr. Gabriel Constantinescu a detaliat modul în care se diagnostichează ulcerul la Spitalul Sanador Floreasca.

„Boala ulceroasă este prezentă, poate nu la fel ca înainte, dar este, în continuare, înalt prevalentă în populație, mai ales din cauza creșterii vârstei populației, pentru că boala ulceroasă crește o dată cu vârsta populației și cu utilizarea de medicamente specifice - antiinflamatoarelor, anumite antiagregante plachetare și anticoagulante - cresc riscul bolii ulceroase, iar aici avem, desigur, medicația care este deja de două decenii și este extrem de revoluționară și eficientă. Dar avem, desigur, boală ulceroasă, care se diagnostichează în chip sigur prin endoscopie digestivă”, a declarat Prof. Dr. Gabriel Constantinescu.

Ce este ulcerul?

Un ulcer este o leziune sau o eroziune deschisă care apare în țesuturile corpului, în special în mucoasele care căptușesc stomacul, intestinul subțire sau intestinul gros, dar poate apărea și în alte părți ale corpului. Cele mai comune tipuri de ulcere sunt ulcerul gastric și ulcerul duodenal, care afectează stomacul și prima parte a intestinului subțire.

Ulcerul se dezvoltă atunci când există o perturbare a echilibrului dintre factorii care protejează mucoasa gastrică și factorii care o deteriorează. Acest dezechilibru poate duce la deteriorarea mucoasei protectoare, permițând acidului gastric să irite și să deterioreze țesuturile subiacente, ceea ce provoacă ulcerația.

Simptomele ulcerului pot varia și pot include:

  • Durere abdominală superioară sau disconfort, care poate fi ameliorată sau agravată de alimente.
  • Arsuri la stomac sau senzație de arsură în partea superioară a abdomenului.
  • Balonare sau senzație de plenitudine.
  • Greutate în stomac după masă.
  • Pierdere involuntară în greutate.
  • Vărsături cu sânge sau fecale negre, care pot indica sângerări interne.

Cauzele ulcerului pot varia, dar cele mai frecvente cauze includ infecția cu bacteriile Helicobacter pylori, utilizarea pe termen lung a medicamentelor antiinflamatoare non-steroidiene (AINS), precum aspirina sau ibuprofenul, sau un exces de acid gastric.

Tratamentul ulcerului implică adesea administrarea de medicamente pentru reducerea acidității gastrice și, în cazul ulcerelor cauzate de Helicobacter pylori, antibiotice pentru a eradica infecția.

În cazurile severe sau în care ulcerele provoacă complicații, poate fi necesară intervenția chirurgicală. Este important să consulți un medic pentru un diagnostic și tratament adecvat în cazul suspectării unui ulcer.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel