Toni Greblă, șeful Autorității Electorale Permanente (AEP), a vorbit despre posibilele diferențe dintre numărul voturi care figurează pe listele scrise de mână și cele electronice.
"Am spus, încă de aseară, că aproximativ 25% din procesele verbale conţin erori. Ele nu scapă filtrului de la birourile electorale de sector sau foarte greu, deoarece sunt verificate pe o aplicaţie care nu permite să se încarce în sistem un proces verbal cu erori", a spus Toni Greblă.
"Competenţa pentru a încheia procesul verbal şi apoi să fie verificat la biroul ierarhic superior aparţine acestor birouri şi specialiştilor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Prima cauză care conduce la unele erori este oboseala. Acei oameni au lucrat de duminică dimineaţa, până noaptea, la orele 2, 3, 4 , în condiţiile unui stres care s-a accentuat, mai ales în timpul numărării voturilor, când legislaţia noastră permite ca în biroul secţiei de votare să se afle candidaţi, reprezentanţi ai mass-media, observatori naţionali, observatori străini. În acea înghesuială, în acea gălăgie, numai să completezi aceste tabele nu ai dispoziţia necesară. Eu cred că este timpul ca, după ce parcurgem aceste alegeri, să modificăm substanţial legislaţia", a mai spus șeful AEP
"AEP și Biroul Electoral Central (BEC), pe această activitate de verificare a proceselor verbale, nu au nicio competență. BEC are competența de a analiza eventualele plângeri, contestaţii, după ce acestea au rămas definitive, au fost încărcate în sistem. Dar în timpul acestei activităţi desfăşurată de biroul electoral de sector nimeni nu are voie să intervină, pentru că ei sunt suverani să hotărască unde este greşeala, cum se îndreaptă şi nimeni altcineva", a punctat Toni Greblă.
"Dacă biroul electoral împreună cu specialiştii INS nu descoperă cauza acestei erori pentru a fi îndreptată, atunci se recurge la operaţiunea de renumărare a voturilor, decizie care aparţine biroului de sector. Am văzut că s-a renumărat - şi este foarte bine - la secţia de votare, chiar în prezenţa unor membri ai biroului de sector pentru a fi siguri că, verificând procesele verbale, pot să îşi dea seama imediat de unde a apărut greşeala", a explicat șeful AEP.
"Dacă nu există hotărârea biroului de sector, nu pot să intre în sistem (n.r. procesele verbale), iar dacă ele conţin inadvertenţe, sistemul refuză înregistrarea lor", a mai spus acesta.
Vezi și: Reacția lui Toni Greblă, după ce Clotilde Armand i-a cerut demisia. "Absolut iresponsabile"!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu