Cum se confiază fructele? Ce sunt cireșele glasate și cum se fac? Rețeta pas cu pas de cireșe, vișine, caise, piersici sau alte fructe confiate.
Cireșele glasate/ confiate translucide, sunt perfecte pentru a decora torturi sau prăjituri, pentru cozonaci, checuri sau pentru a se consuma ca atare. Potrivit Savori Urbane, confierea este un procedeu simplu de conservare naturală a fructelor.
Ea presupune fierberea repetată a acestora (pentru timp scurt) în sirop de zahăr cu concentrație progresivă. Adică se începe cu o soluție mai diluată de apă cu zahăr în care se adaugă treptat noi cantități de zahăr.
Preparare acestor cireșe confiate durează 2-4 zile însă nu avem de lucru mai mult de 5-10 minute pe zi.
500 g cireșe sau vișine fără sâmburi, 600 g zahăr, zeamă de la jumătate de lămâie.
Cireșele sau vișinele se spală și se scurg de apă, se lasă la zvântat. Li se scot sâmburii cu grijă astfel încât cireșele să-și păstreze forma (cu aparatul special de scos sâmburi).
Calea cea simplă este să lăsați cireșele întregi (cu sâmburi și codițe) însă cu acelea nu aveți ce face ulterior. Doar să le mâncați ca atare sau să decorați cocktailuri cu ele. Deci facem cireșe confiate ca la carte, fără sâmburi.
Dacă alegeți vișine atunci ele trebuie să fie cărnoase și nu coapte complet. Dacă folosiți caise acestea trebuie să fie mai tari. Ele se taie în jumătăți sau sferturi, în funcție de dimensiuni.
Punem pe foc 200 ml apă și 500 g zahăr (100 g de zahăr se pun mai târziu). Lăsăm să se formeze siropul, respectiv să se dizolve zahărul. Nu îl scădem acum. De preferat este să lucrați cu o tigaie largă care sa accelereze evaporarea. Deci nu alegem oale înguste și înalte! Adăugăm apoi cireșele sau vișinele si lăsăm să dea un clocot.
După 2-3 minute tragem tigaia de pe foc, o acoperim cu o cârpă udă și o lăsăm până se răcește complet. Fructele se vor îmbiba cu sirop, vor deveni grele și se vor lăsa la fund.
Strecurăm fructele iar în siropul rămas adăugăm 100 g zahăr si zeama de lămâie. Fierbem siropul pentru 5-6 minute (calculate din momentul în care începe să fiarbă).
Adăugăm apoi fructele strecurate și lăsăm totul să fiarbă la foc foarte mic 2-3 minute. Din nou tragem tigaia de pe foc și o acoperim cu o cârpă udă și o lăsăm până se răcește complet (a doua zi).
În ultima zi nu mai trebuie strecurate cireșele. Așezăm tigaia pe foc și o lăsăm sa clocotească 2-3 minute după care din nou o acoperim cu o cârpă udă și o lăsăm până se răcește complet.
Dacă încă nu sunt translucide (sticloase), puteți repeta operațiunea de fierbere încă o dată tot pentru 2-3 minute, însă după pauza regulamentară de răcorire (adică in ziua 4).
Opțional puteți adăuga la final 2-3 picături de esența de migdale care potențează gustul și aroma cireșelor.
Fructele se scot una câte una din tigaie pe o hârtie de copt și se lasă cireșele la zvântat (2-3 ore) după care le-am mutat pe altă hârtie de copt pentru a nu sta în siropul scurs.
Sunt perfecte! Și-au păstrat forma, culoarea și aroma. Fructele se pot păstra în cutii de plastic închise ermetic (fără sirop) sau cu sirop în borcan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu