Cum se face bulionul. Rețeta foarte ușoară

Sursa foto: Facebook Sanda Victorita / Ioana Matache
Sursa foto: Facebook Sanda Victorita / Ioana Matache

Este perioada în care gospodinele își pregătesc proviziile pentru sezonul rece. Dintre acestea nu trebuie să lipsească bulionul, folosit la mai multe feluri de mâncare. Iată rețeta simplă pe care o poți încerca.

Ingrediente

- 4 kg roşii bine coapte
- 4 frunze de dafin
- 1 lingură sare
- 1 lingură zahăr

Cum se face bulionul

Poţi, pe de-o parte să fierbi roşiile, să le decojeşti şi să le tai mărunt, eliminând sau nu seminţele, după preferinţă. Pe de altă parte, dacă ai un robot de bucătărie sau un blender submersibil, taie roşiile cubuleţe şi pasează-le în robot sau cu ajutorul blenderului. Strecoară pasta rezultată printr-o sită fină, pentru a reţine seminţele şi cojile, potrivit retetepractice.ro.

După ce ai obţinut o pasta fără coji, fără seminţe, pune-le la fiert cu 500 ml de apă, sarea şi dafinul. Lasă compoziţia la fiert la foc mediu (iniţial, apoi la foc mic) pentru 2-3 ore, amestecând cu o lingură de lemn iniţial la fiecare 30 de minute, apoi către final, când îşi reduce considerabil volumul, la fiecare 10 minute.

Când compoziţia capătă consistenţă de bulion, amestecă în mod constant, pentru a preveni lipirea şi arderea pastei de tomate. Pune pasta de tomate în borcane sterilizate anterior şi lasă-le să se răcească cu gura în jos.

Vezi și: Cum faci zacuscă de vinete. Cea mai bună rețetă. Ca la mama acasă!

Care sunt cele mai bune tomate pentru bulion

"Sunt soiuri specializate pentru suc de roşii şi bulion, care trebuie să fie cu substanţă uscată ridicată, cu o pigmentaţie frumoasă, de regulă roşu-grena, cu puţine seminţe în fruct şi, ce este mai important, să aibă aciditate scăzută, adică să nu înţepe la limbă aşa cum ne dorim la roşiile pentru consum în stare proaspătă. Deci, trebuie să fie fade, ca să nu creeze fenomenul de fermentaţie, să umfle capacele borcanelor”, spune Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău, potrivit Adevărul.

Roşiile mari de grădină, cum ar fi cele ţigăneşti sau inimă de bou, nu sunt potrivite pentru procesare. De asemenea, pentru ketchup, roşiile trebuie să aibă un raport echilibrat între substanţa uscată şi apa, doar două soiuri fiind pretabile pentru astfel de produs. 

Vezi și: Prăjitură rapidă cu corcodușe. Cel mai bun desert. Simplu de tot!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel