Gemul de prune nu ar trebui să-ți lipsească din cămară. Este absolut delicios și se prepară foarte ușor. Iată rețeta.
Ingrediente
- 2 kg prune
- 800 g zahăr
- zahăr vanilat sau esenţă de vanilie (opţional)
Cum se prepară
Se spală şi se curăţă prunele de sâmburi şi de codiţe. Se pun la frigider, la rece, pentru 2-3 ore. Într-o cratiţă (cu fundul mai gros) se pun prunele şi se presară deasupra zahărul împreună cu zahărul vanilat ori esenţa de vanilie, potrivit retete.unica.ro. După ce au stat la rece 2-3 ore, se pun la fiert, la început la foc mare, apoi la foc potrivit. Se amestecă folosind o lingură de lemn să nu se prindă de cratiţă, insistând mai mult pe fundul vasului.
Gemul de prune se lasă la fiert până când se leagă. Poți face testul într-o farfurie: dacă gemul se desface ușor în bucățele mici, înseamnă că nu este suficient fiert. Când gemul a fiert, acesta se pune fierbinte în borcane curate și sterilizate. Borcanele se închid ermetic şi se lasă 5 minute cu capul în jos, după care se lasă la răcit şi apoi pot fi aşezate în cămară.
Vezi și: Cum se face sucul de roșii. Rețeta fără conservanți
Cum se face bulionul. Rețeta foarte ușoară
BONUS: Prăjitură simplă și pufoasă cu prune
Ingrediente
400 g făină
200 g zahăr
150 g unt
250 ml lapte
3 ouă
2 pliculețe zahăr vanilat
1 plic praf de copt
15 prune mai mari
Cum se prepară
Spală bine prunele, desfă-le în două, scoate-le sâmburii și pune-le la scurs într-o strecurătoare, potrivit paginidebucate.ro. Într-un bol mai larg adaugă făina, zahărul și untul topit. Frământă bine amestecul până obții un aluat fărămicios și nisipos. Păstrează un pahar din acest aluat.
Peste aluatul rămas adaugă ouăle, laptele, zahărul vanilat, praful de copt și amestecă bine până când obții un aluat perfect omogen, fără cocoloașe. Toarnă aluatul într-o tavă unsă cu unt, așază prunele deasupra și presară aluatul sfărâmicios.
Introdu tava la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, foc mediu, pentru aproximativ 30-40 de minute până când se va rumeni frumos.
Vezi și: Tort diplomat de post. Rețeta minunată pentru începutul de weekend
Prăjitură cu "buzunare". Rețeta fabuloasă care merită încercată
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News