Tu știi cum se face sosul bechamel cu ceapă? Iată cum îl poți prepara după o rețetă ușoară.
Ingrediente
500 ml lapte
50 g unt
50 g făină
1 ceapă
2 linguri ulei de măsline
un praf de sare
nucșoară
Cum se prepară
Ceapa se curăță, se spală și se taie cubulețe. Într-o tigaie se încălzește untul și uleiul de măsline la foc mediu. Când untul s-a topit se adaugă ceapa și se gătește până devine aurie. Separat se încălzește laptele timp de 1-2 minute. Când ceapa devine galben-aurie se adaugă făina, potrivit retete.unica.ro. Se gătește 1 minut, amestecând continuu.
Se adaugă treptat laptele cald. Se amestecă constant pentru a preveni formarea de cocoloașe. Când sosul s-a legat și devenit cremos se adaugă sare și puțină nucșoară. Pentru cine dorește un sos fin, acesta poate fi pasat într-un blender.
Sosul bechamel cu ceapă se servește peste carnea de vită, cartofi, pește sau legume.
BONUS: Ciorbă Tarhana. Rețeta turcească tradițională
Ingrediente
6 linguri tarhana
1 ceaşcă apă
4 linguri roşii zdrobite
6 ceşti supă de pui
3 linguri unt
mentă proaspătă, tocată
Cum se prepară:
Se înmoaie tarhanaua în ½ ceaşcă apă și se lasă să stea 2 ore, până de dizolvă. Se toarnă într-un vas înalt, în care se adaugă restul ingredientelor. Roşiile trebuie decojite. Se amestecă constant, la foc mic, fiind o supă cremă. Pentru o consistenţă mai mult sau mai puţin densă, se adaugă apă, după preferinţe, se sărează. Se pune în boluri mici, se presară mentă proaspătă.
Cum faci tarhana
Ingrediente
- 100 gr. drojdie
- 300 gr. ceapă
- 1000 gr roşii foarte coapte
- 250 gr. ardei mari şi roşii (iuţi sau dulci în funcţie de gust)
- 250 gr. iaurt natural (neîndulcit şi fără nici o aromă)
- 2 kg faina
- 1 pahar de apă
Cum se prepară
Se amestecă drojdia cu apă, până se face o pastă. Roşiile se curăţă de coajă, ardeii se taie subţire, iar cepele se dau prin razătoare. Apoi, se amestecă într-un vas drojdia - pastă cu iaurutul, roşiile, ardeii şi cepele până când se transformă într-un lichid mai gros, scrie gustos.ro. Se frământă amestecul, adăugându-se treptat făina, până ce compoziţia devină foarte groasă. Se presară o tavă cu făină, în care se aşază apoi aluatul şi se acoperă cu un prosop.
Dacă aluatul e aşezat într-un loc cald, va creşte într-o oră. Dacă va sta într-un loc răcoros, va creşte în aproximativ 5-6 ore. După ce aluatul a crescut, se scoate din tavă şi se frământă bine. Apoi, se așază în tavă şi se acoperă din nou. Se continuă astfel, cu aceeaşi procedură, până când aluatul se opreşte din crescut.
Acum, că tarhana e gata, se împarte aluatul în bucăţi mici, care se acoperă în cârpe şi se lasă la uscat. În timpul uscării, bucăţile se verifică cât de des posibil. Apoi, se fărâmiţează.
Atenție! Este necesar ca, în timpul procesului de uscare, aluatul să se verifice des deoarece, dacă se usucă prea mult, sfărâmarea devine mai dificilă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News