EXCLUSIV  Cum se făcea schimbul cu Turcia în anii`80: Ștabii din România beau cafea turcească. ”Golăneli pentru circuitul închis”

În anii `80, în România se bea cafea turcească. 

”Toate armatele din lume au rezerve de orice (n.r. alimentare), care se schimbă după un număr de ani. Cu o perioadă înainte de a fi schimbate, le vindeau în România. Pentru a distruge marfa, se plătește. Și mergea românache, ca și alții, lua marfa la bani nesemnificativi și vindea pe piața românească la prețuri foarte mici” amintește sociologul Alfred Bulai din anii comunismului, dar își exprimă convingerea că și astăzi se mai practică, izolat, acest lucru - ”ajung mărfuri pe la noi care probabil sunt de aruncat pe la alții”. 

De altfel, și jurnalistul Val Vâlcu povestește cum a mâncat dulceață de banane în anii `80: ”Bananele nu prea se găseau și, la un moment dat, apare gem sau dulceață de banane. Ce se întâmplase, a durat prea mult transportul și se stricau și le-a făcut gem. O lună au fost, în câteva magazine. Nici înainte, nici după nu s-a gândit nimeni să facă dulceață de banane”. 

”Mie mi-a povestit un securist că înainte, când și când, erau avioane private de marfă care făceau schimburi cu Turcia pentru ștabi. Duceau oi și aduceau cafea. A povestit că fiind foarte cald - într-un avion militar, le-au murit oile, pentru că i-au ținut mult timp în aeroport, dar turcii le-au luat și așa. Aduceau cafea, în anii după `85. Micul trafic l-au făcut în comunism, nu știu dacă știau șefii mari de la partid, cred că erau golăneli pentru circuitul închis” a completat Alfred Bulai.  

Vezi mai mult în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel