Peste jumătate din mierea care ajunge în Uniunea Europeană este falsificată. Aceasta provine de la albine hrănite cu sirop, atrage atenția europarlamentarul Daniel Buda.
"Principala producție a albinelor nu este mierea, ci polenizarea. Agricultura ar avea foarte mult de suferit dacă n-am avea un sistem apicol foarte bine pus la punct. Slavă Domnului că România în momentul de față este pe locul doi la numărul de familii de stupi ca țară. Discutăm în momentul de față la nivel de Parlament European pe o directivă privind mierea, de fapt pe micul dejun, pentru că discuții sunt și despre gemuri și sucuri. Dar din punctul de vedere al mierii, pe mine mă interesează ca și cetățean, dar și ca agricultor ca toate cantitățile de miere, ca toate recipientele de miere să aibă inscripționate pe etichetă atât țara de origine, așa cum dorește Comisia Europeană, dar eu mă duc mai departe și spun și procentajul de miere care provine din, să zicem, Ucraina, care este o mare exportatoare, sau din China ori alte state," a spus Daniel Buda la emisiunea Be EU de la Antena 3, realizată de Sabina Iosub.
Europarlamentarul Daniel Buda spune că aproape jumătate din mierea care se vinde în Uniunea Europeană provine din import, de cele mai multe ori din China. Acesta a explicat și cum este falsificată mierea, care din păcate, nu poate fi depistată nici măcar în laboratoare.
"Vreau să vă spun că Uniunea Europeană își asigură doar 60% din necesarul de miere, iar restul de 40% îl importă. Din nefericire, peste jumătate din mierea care este importată este falsificată. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că acea miere nu provine de la albine, ori acele albine nu au avut un cules de pe câmp, cum se spune. Albinele sunt hrănite cu niște siropuri, fie de orez, fie de diverse alte cereale. Practic, discutăm despre o miere denaturată. Din nefericire, spun experții din domeniu că cei din China au ajuns la un nivel de perfecționare și au ajuns să falsifice mierea de o manieră în care nici laboratoarele din Uniunea Europeană nu putem să decelăm foarte bine care este falsificată. Trebuie să ne perfecționăm și noi până la urmă, să ținem pasul, să patentăm noi metode de evaluare a mierii. Este important să avem înscris pe recipientele în care se vinde mierea și procentajele de proveniență ale mierii. Consumatorii trebuie să știe, să aibă posibilitatea de a-și face alegerile potrivit propriilor valori. Nu pot să faci acest lucru dacă pe etichetă scrie doar 'miere provenită din China'. Trebuie să știm cât este din China, 90%, 95% și așa mai departe. În cadrul aceleiași directive discutăm și de procentajul de fructe folosit pe kilogramul de gem. Se dorește creșterea cantității de fructe pe kilogramul de gem, dar industria se opune acestei măsuri," a mai spus Daniel Buda.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News