EXCLUSIV  Cum se împărțeau banii lângă București, în `23, între primar, nașul și cumnatul lui, consilieri locali. Fătu, fază tare pe stradă, după ce a jucat în ”Plicul”- VIDEO

foto pexels
foto pexels

E teatrul o ultimă opțiune a românilor atunci când vine vorba de socializare și recreere? 

Actorul Gabriel Fătu, directorul Teatrului Dramaturgilor Români, a fost invitat la DC News, DC News TV și Spectacola unde a încercat să dea un răspuns la următoarea întrebare: de ce nu se îngrămădesc românii la teatru? Să fie din cauza internetului și a canalelor de streaming? 

"Acum avem o paletă largă de activități și evenimente culturale. Când ai atâtea cinematografe în mall, când ai atâta Netflix și atâtea canale cu filme e mai complicat pentru cei care nici nu merg la teatru, sunt și mai comozi... stau acasă și văd un film sau nu știu ce emisiuni. Dar există publicul de teatru care vine, într-adevăr și pe ideea asta de a ieși, de a socializa, de a fi acolo în sală, de a participa activ la un moment de creație.

Anul trecut a venit Dan Tudor la teatru cu mai multe piese și a zis - "aș monta și eu aici o piesă" - el fiind actor și regizor, a făcut primul spectacol la Teatrul Dramaturgilor Români când s-a înființat. Am citit și am ajuns la piesa lui Liviu Rebreanu - "Plicul". Eu nu citisem piese de teatru scrise de Rebreanu, recunosc. Și citesc anul trecut piesa "Plicul" scrisă de Rebreanu în 1923: Primarul unei comune de pe lângă București (nu se știe locația), împreună cu nașul și cumnatul lui, consilieri locali, votează în consiliu o sumă pentru a aduce vagoane cu lemne de Crăciun pentru popor pentru a mai prinde un mandat, obțin de la Căile Ferate transport gratuit și atunci suma pe care o votaseră în consiliu o împart între ei trei. Șeful gării află că acolo este vorba despre o sumă de bani și-atunci zice - nu se mai împart banii în trei, se împart în patru! Și primarul zice către soția lui: "Fă ce știi numai să nu împărțim banii și cu el. Ei se îndrăgostesc.... Ce vreau să spun e că problemele lor de acum 100 de ani sunt fix cele de azi. A venit Dan Tudor și a zis - vrei să joci? Și am zis - E ofertant să joc eu primarul" Și atunci am jucat în "Plicul".

După asta am ieșit pe stradă să fac un vox populis să întreb lumea cine mai merge la teatru. Când mă apropiam de tineri nici nu se opreau să vorbească. Întrebam - "Mergeți la teatru?" - "Nu! Nu, mulțumesc! Ce teatru?" Și apare o domnișoară și zice - "Eu merg. Foarte des!" Am întrebat: "Când ai fost ultima dată?" Și ea zice: "Cred că acum trei ani."

O întreb: "Ai auzit de celebra piesă Plicul?"

Ea: Nu.

Eu: Piesa lui Liviu...

Ea: Guță!

Bravo... stai jos! În mare parte publicul de teatru este publicul din garda mai veche" a conchis actorul.

Interviul complet, aici:

Youtube video image

Gabriel Fătu s-a născut în satul Luminița, comuna Topolog, județul Tulcea, în 21 iulie 1975. Clasele primare le-a făcut la școala din sat (1982-1986), gimnaziul și liceul în Topolog (1986-1994). Este absolvent al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București (1996 – 2000).

Actorul a rămas în istorie cu ale sale farse de acum mai bine de un deceniu. Era vestit pentru farsele realizate în direct la OTV, televiziunea lui Dan Diaconescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel