Silviu Mănăstire, secretar general adjunct al PNL, a fost întrebat, vineri, cum funcționează coaliția PSD-PNL.
Analistul politic Bogdan Chirieac l-a întrebat pe Silivu Mănăstire cum funcționează coaliția PSD-PNL, în contextul în care o parte a presei speculează că există numeroase asperități.
"Nicolae Ciucă vrea să țină România și coaliția în echilibru. Marcel Ciolacu, președintele PSD, Nicolae Ciucă, premierul și președintele PNL, au o comunicare foarte bună. Ei țin, de fapt, această coaliție, ca să fac și o dezvăluire. Și bine fac că o țin pentru România, pentru că vremurile nu sunt deloc roze, ci tulburi, prin care trece Europa și țara noastră, din punct de vedere economic și social. Faptul că cele două partide au abordări de comunicare diferite, pentru electorate diferite, este adevărat. Sunt și vor fi discuții, precum există cele legate de pensii.", a spus Silviu Mănăstire la Interviurile DC News.
VIDEO
Silviu Mănăstire, secretar general adjunct al Partidului Național Liberal, a vorbit despre majorările pensiilor în perioada următoare.
„Cum e cu pensiile? Am văzut că PSD-ul zice 6,5% și restul, până la 15%, să se împartă la cei mai săraci“, a punctat Bogdan Chirieac.
„Prima veste bună, în opinia mea, este că sunt bani! La bugetul de stat sunt bani pentru creșterea pensiilor într-un procent care poate varia între 6 și 15%“, a spus Silviu Mănăstire.
„Sunt bani teoretici, sunt banii de anul viitor care sunt sau nu sunt“, a replicat Bogdan Chirieac.
„Evident, construcția bugetară se face și pe ce s-a întâmplat anul ăsta. Sunt bani și creșterea poate să meargă de la 6 până la 15% pe contul de pensii. Este o discuție despre ce se întâmplă cu pensionarii care au pensii sub 2.000 de lei, sau sub 2.500 de lei, 1,4 milioane de oameni. Această inflație de 15% este înșelătoare. Ea este una oficială a INS--ului și când se calculează inflația, se calculează toate tipurile de bunuri și servicii. Un senior, o familie normală, cumpără anumite tipuri de produse, așa-zisul coș de consum care s-a dus la 40%.
Aici, într-adevăr, trebuie găsită o formulă, iar premierul Ciucă a găsit-o alături de ministrul Boloș de la Fonduri Europene. Din bani europeni, din PNRR, există o alocare pentru a ajuta la nivel european cetățenii să depășească criza energetică, mai simplu spus să se compenseze facturile la energie și gaze. Ideea de bază, și asta e dezbaterea în coaliție, e că trebuie să respectăm legea care spune că pensiile se indexează cu valoarea inflației, este lege“, a spus Silviu Mănăstire.
Silviu Mănăstire, secretar general adjunct PNL, a vorbit despre problema pensiilor speciale și despre ce ar urma să se întâmple.
"Tot ce înseamnă zona de Armată și de structuri care au legătură cu siguranța națională vor fi modificate atât din punct de vedere al vechimii, cât și din punct de vedere al vârstei de pensionare. Ele nu pot fi impozitate, nu pot fi tăiate, evident. Nu se va face lucrul acesta. Mai simplu spus: nu vor mai fi situații în care un tânăr colonel de poliție iese la 41 de ani la pensie, 100 de milioane de lei vechi în mână.
Pe cealaltă zonă, unde intră pensiile speciale, angajați pe la Parlament, magistrați, personalul din aviație, din zonele respective, unde au avut tipul acesta, să zicem, pensii speciale, acolo se va modifica pragul, din ce știu eu. Se va scădea pragul de la 85% undeva la 60%. 1.400.000 de pensionari sunt în situația în care se află și mama mea, de exemplu, cu pensii sub 2.000 de lei”, a declarat Silviu Mănăstire, în emisiunea lui Marius Tucă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu