EXCLUSIV  Cum se întreţin panourile fotovoltaice și ce sunt casele autonome. Victor Gavrilă, explicații / video

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @wirestock
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @wirestock

Victor Gavrilă, Community Manager "energiaTa" din cadrul proiectului EFdeN, a vorbit despre eficiența energetică și sustenabilitatea în construcția de case autonome, subliniind realizările echipei sale, EFdeN, în dezvoltarea de locuințe ecologice. El a evidențiat importanța creșterii autoconsumului de energie electrică pentru a amortiza investițiile în sisteme fotovoltaice, precum și necesitatea adoptării unor surse de energie exclusiv electrice în locul celor tradiționale, precum gazul și lemnul. 

Victor Gavrilă a discutat despre durata de viață a sistemelor fotovoltaice și despre cum se calculează necesarul de panouri. Potrivit acestuia, o familie ar trebui să analizeze facturile din ultimele 12 luni pentru a face o medie.

„Care este durata de viață a acestor sisteme?”, a întrebat jurnalistul Mihai Ciobanu.

„Este pe componente. Panourile au o durată de 25 de ani, invertoarele între 5 și 10 și acumulatorii tot până la 10 ani - depinde foarte mult de tehnologie, pentru că este o tehnologie mai veche, pe acid. Este o adaptare a bateriilor de la mașinile clasice, termice, care țin destul de puțin, cam doi ani au garanție, și în 5 ani putem zice că sunt gata de aruncat. Mai noi sunt bateriile pe litiu. Aceste baterii de litiu trebuie să fie ferite de temperaturi și să fie peste 5 grade. Sub 5 grade, dacă sunt lăsate afară doar se pot descărca, nu se mai pot încărca.”, a spus Victor Gavrilă. 

„Cum își poate calcula necesarul de panouri o familie?”, a întrebat Mihai Ciobanu.

„Să-și ia facturile pe ultimele 12 luni, să facă o medie. În ghidul nostru avem o pagină în care am făcut o hartă în care facem unele echivalări. De exemplu, 100 kWh medie echivalează cu 1 kW în panouri. Adică dacă aș avea 300 kWh în medie, pe an, aș avea nevoie de 3 kW în panouri. De obicei se pun patru sau cinci pentru a avea loc de mai mult în viitor.", a spus Victor Gavrilă. 

„De la ce consum pe familie se justifică o astfel de investiție?”, a întrebat Mihai Ciobanu.

„Măcar 300 kWh și chiar mai bine”, a spus Victor Gavrilă. 

 

3. -imagine fara descriere- (victor-gavrila_64338200.jpg)

 

În cât timp se amortizează investiția

Victor Gavrilă a explicat că amortizarea investiției în sisteme fotovoltaice poate dura între 5 și 7 ani, în funcție de circumstanțe. Potrivit acestuia, este esențial să se crească autoconsumul pentru a reduce facturile la energie, consumând energia produsă în momentul generării, în loc să fie injectată în rețea. 

„În cât timp se amortizează investiția, în condițiile actuale?”, a întrebat Mihai Ciobanu.

„În condițiile actuale, depinde foarte mult, peste 5-7 ani. Tocmai de aceea e important să creștem autoconsumul pentru că dacă folosim energia fixă când o producem, scădem din factură valoarea integrală și nu doar o treime, dacă am injecta-o.”, a spus Victor Gavrilă. 

„Pentru că ziua se produce cea mai multă energie, noi suntem plecați de acasă și nu avem cum să o consumăm. Venim seara și tot din rețea suntem nevoiți să folosim dacă nu ne adaptăm consumul.”, a completat Mihai Ciobanu. 

„Perioada de amortizare este în 4 și 10 ani, depinde și câtă stocare adăugăm. Variază foarte mult.”, a spus Victor Gavrilă. 

 

Ce sunt casele autonome

Victor Gavrilă a vorbit despre conceptul de case autonome și a explicat că este realizabil și în România. Echipa sa, EFdeN, produce case sustenabile de 10 ani și a concurat internațional pe principii de eficiență energetică.

„Ce înseamnă casele autonome și ce ar presupune acest lucru? E un concept realizabil în țara noastă?”, a întrebat Mihai Ciobanu.

„Da. Noi, la EFdeN, echipa din care fac parte, de 10 ani producem case sustenabile. Am concurat internațional cu alte universități, primeam scoruri și eram în competiție cu alte universități din toată lumea pe aceste principii de eficiență energetică. Avem două astfel de case în campusul nostru, în curtea Facultății de Instalații și putem fi vizitați de oricine.

Este nevoie de a gândi proiectul atât din punct de vedere al materialelor, de a avea un impact scăzut asupra mediului, cât și al modului în care folosim energia. De exemplu, un lucru care ne dorim să creeze o tendința în țara noastră este să renunțăm la tendințele alternative de încălzire - gaz sau lemn - și să ne folosim doar de electricitate, ceea ce facem la casele noastre.”, a spus Victor Gavrilă la emisiunea „Totul despre bani", de pe DCNews TV, DCNews şi DC Business. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel