EXCLUSIV  Cum se întrețin și ce durată de viață au panourile fotovoltaice: Trebuie spălate de două ori pe an și nu în timpul zilei

FOTO: Freepik @nowraphotography
FOTO: Freepik @nowraphotography

Victor Gavrilă, Community Manager ”energiaTa”, a vorbit despre mentenanța panourilor fotovoltaice. Cât de des trebuie curățate, dar mai ales când.

Victor Gavrilă, Community Manager ”energiaTa” din cadrul proiectului EFdeN, a vorbit, în emisiunea Totul despre bani de la DC News TV și DC News, despre modul în care se întrețin panourile fotovoltaice, dar și despre durata de viață a acestora, precum și la ce trebuie să fie atenți utilizatorii de panouri voltaice.

”În primul rând să vă familiarizați cu aplicația prin care se monitorizează datele. Fiecare invertor are o aplicație, o platformă, în care se vede istoricul.

Iar acolo vă puteți consulta și cu comunitățile online să vedeți dacă funcționează în parametri normali și că folosiți cât trebuie”, a declarat Victor Gravrilă la DC News.

Cât privește mentenanța panourilor fotovoltaice, Gavrilă a afirmat că acestea nu trebuie curățate foarte des.

”Recomandăm cam de două ori pe an și atunci trebuie cu apă dedurizată, destul de filtrată și nu în timpul zilei, ci la începutul zilei ori spre sfârșit, pentru a nu se face șoc termic. Cu apă și cu un detergent special pentru fotovoltaice”, a mai spus Victor Gavrilă, adăugând că acest tip de detergent se poate găsi online.

Degradarea panoului fotovoltaic, 2% în primul an

Astfel o utilizare conformă a panourilor fotovoltaice va duce la o ”perioadă de viață” destul de lungă.

”Durata de viață este de 25 de ani, dar degradarea unuia este cam de 2% în primul an, apoi de 0,8% în următorii ani, astfel încât după cei 25 de ani încă produce 80% din capacitatea lui.

O să fie o problemă după acești ani, când vor ieși din durata  de viață și se vor și schimba cu tehnologii mai noi, ce vom face cu aceste panouri?

Din câte am auzit, în Europa sunt câteva fabrici de reciclare pe care le putem număra pe degetele de la o mână. Și înainte de a gândi dacă le reciclăm, putem să le reinstalăm în zone vulnerabile, în care nu sunt racordate la sistem asemenea gospodării și care ar avea nevoie de energie electrică”, a mai spus Victor Gavrilă.

Citește și: Cum poți deveni prosumator și de ce e important să schimbi contorul. Victor Gavrilă, energiaTa, informații complete - VIDEO

Mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel