Psihoterapeutul Tedy Creștin, psihologul Radu Leca și psihoterapeutul Ramona Dumitru Popescu au vorbit, în cadrul emisiunii „Ultrapsihologie", de pe DC News și DC News TV, despre simptomele depresiei și anxietății în cazul vârstnicilor.
Depresia și anxietatea la persoanele vârstnice pot avea manifestări specifice, dar pot include și simptome similare celor întâlnite la persoanele mai tinere. Este important să observăm și să recunoaștem aceste semne, deoarece anxietatea și depresia pot afecta calitatea vieții și sănătatea generală a persoanelor în vârstă.
Psihoterapeutul Tedy Creștin și psihologul Radu Leca au explicat, în exclusivitate pentru DC News și DC News TV, cum se manifestă depresia și anxietatea.
„Cum se manifestă depresia și anxietatea la persoanele vârstnice și care sunt principalele semne de care ar trebui să fim conștienți în ceea ce privește aceste probleme de sănătate mintală?”, a întrebat psihoterapeutul Ramona Dumitru Popescu.
„Din experiența mea, cred că există o stadializare. La început există o lipsă de interes, o privire mai mult decât pesimistă asupra vieții. E foarte bine că fiecare om are un anumit grad de pesimism, de apatie. Deci nu neapărat orice simptome apărute semnalizează depresie. Nu!
Unii oamenii sunt predispuși genetic la anxietate și depresie. Când aceste simptome sunt mult mai acute, pe o perioadă mult mai lungă de timp, atunci trebuie să ne punem anumite întrebări. Mă refer la apatie, privire negativă asupra vieții, nu mai găsește sens, plăcere. Apatia rezultă din lipsa de interes pentru orice fel de activitate: „Asta nu merită, asta nu îmi place, asta nu va duce la nimic.”
În momentul în care aceste stări se prelungesc pe o perioadă mai mare, ne punem niște semne de întrebare. Dar trebuie să vedem de la om la om pentru că unii oameni sunt mai predispuși, au avut un stil de viață mai pesimist, chiar și în timpul vieții, alți oameni poate au suferit anumite traume, au pierdut o persoană apropiată, casa, serviciul. Sigur că necesită o perioadă de refacere, dar trebuie văzut dacă aceste simptome se prelungesc pe perioade foarte mari și se acutizează.", a spus psihoterapeutul Tedy Creștin.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Psihologul Radu Leca a explicat care sunt cele trei elemente care arată că o persoană suferă de depresie sau anxietate.
„Avem de-a face cu un conținut, din punctul meu de vedere, non standardizat fiindcă fiecare vârstnic în parte se manifestă în conformitate cu vârsta biologică, dar și cu vârsta emoțională și cu inteligența emoțională, în mod diferit.
Depresia și anxietatea favorizează două elemente, ca și bază structurală: elementul de tip tristețe, frică, care sunt structurile de bază, și elementul de îndepărtare psiho-emoțională de realitate. Când îndepărtarea psiho-emoțională de realitate se realizează nu cu pași mici, ci brusc, atunci avem de-a face cu o intrare într-una din cele două tulburări afective.
Îndepărtarea această de realitate presupune următoarele 3 elemente:
- subiectul nu mai dorește să colaboreze cu niciun membru al familiei, nu mai vorbește, nu mai discută, nu mai comunică.
- susține elemente din trecut ca fiind prezente, astăzi, în realitate: „Ții minte, iubirea mea, când mergeam și cumpăram noi iaurt din acela grozav la borcan? Vreau și eu două iaurturi la borcan." – îndepărtarea de realitate;
- neglijarea oricărei funcții fiziologice care ar putea cumva deranja pe ceilalți membri ai familiei.
Prin aceste trei elemente noi știm clar că avem de-a face cu o intrare completă într-una din cele două tipuri de tulburări despre care discutăm astăzi: ori în depresie, ori într-un profund episod anxios.", a spus psihologul Radu Leca la emisiunea „Ultrapsihologie", de pe DC News și DC News TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News