Cum se manifestă hipotiroidia. Simptomele pe care nu trebuie să le ignori. Dr. Ruxandra Dobrescu: Pot apărea și în alte boli

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Ruxandra Dobrescu, medic endocrinolog, a explicat de ce apare hipotiroidia și care sunt simptomele la care trebuie să fim atenți.

"Hipotiroidia (sau hipotiroidismul) este afecțiunea în care glanda tiroidă nu mai produce suficienți hormoni tiroidieni pentru a susține nevoile organismului.

DE CE APARE?

- cel mai frecvent - din cauza unei distrucții tiroidiene în context autoimun (adică într-o tiroidită autoimună)

- poate apărea și post-chirugical (după operații de tiroidă)

- după tratament cu iod radioactiv pentru hipertiroidie.

CE SE ÎNTÂMPLĂ?

Indiferent de cauză, în final nivelul de hormon tiroidian care ajunge în sânge devine insuficient pentru nevoile organismului și așa pot apărea primele manifestări. Lipsa hormonilor tiroidieni duce la încetinirea treptată a proceselor metabolice, ceea ce va afecta practic funcționarea tuturor organelor și sistemelor.

CUM SE MANIFESTĂ?

- simptome generale: oboseală, letargie, scăderea capacității de concentrare și a memoriei

- piele rece, groasă/ aspră și uscată.

- edeme - adică retenție de apă si sare

- tendință la îngrășare

- bradicardie - adică inima bate mai rar; crește nivelul de colesterol, ceea ce contribuie la ateroscleroză, adică la formarea plăcilor de grăsime la nivelul pereților vaselor de sânge.

- tendință la constipație

- apatie, dispoziție depresivă, dificultăți de concentrare - datorită lipsei de hormoni tiroidieni în cantitate suficientă la nivelul creierului

- dereglări menstruale, uneori amenoree (lipsa completă a menstrelor mai mult de 3 luni) și infertilitate; tulburări ale spermatogenezei și infertilitate la bărbați!

ATENȚIE!

Când disfuncția tiroidiană este ușoară, adică atunci când acest dezechilibru (între ce este capabilă să producă tiroida și ce este necesar pentru diversele organe) este ușor, este posibil să nu apară niciun simptom.

Multe din manifestările hipotiroidiei sunt nespecifice, adică pot apărea și în alte boli care nu au legătură cu tiroida!", a explicat Ruxandra Dobrescu pe Facebook.

Peste 700.000 de pacienţi cu hipotiroidism, în România

În 2023, în România, erau peste 700.000 de persoane care sufereau de hipotiroidism, această afecţiune fiind mai frecventă la femei decât la bărbaţi.

"Hipotiroidismul este mult mai frecvent la femei decât la bărbaţi. Dacă ar fi să raportăm pe sexe, femei - bărbaţi, raportul ar fi de 8 la 1. Prevalenţa hipotiroidismului în literatura de specialitate este undeva situată la 3,5 până la 5,5% la nivel european. (...) Ţinând cont de condiţia geografică a României şi de cât este de întinsă zona carpatică, patologia prin deficit de iod nu poate fi neglijată. Dacă ţinem cont de prevalenţa mare a nodulilor tiroidieni, de hipotiroidism, dacă ţinem cont de datele pe care le avem la Institutul Naţional de Sănătate Publică privind prevalenţa cancerului tiroidian şi prevalenţa tiroiditei cronice autoimune per global estimăm o prevalenţă a hipotiroidismului în România de aproximativ 4,5%. (...) Această cifră de 4,5% se referă la populaţia de peste 14 ani", declara anul trecut, medicul endocrinolog Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, într-o conferinţă de presă organizată de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, potrivit Agerpres.

"În peste 99% din situaţii, hipotiroidismul este primar"

Ea a evidenţiat importanţa patologiei tiroidiene având în vedere funcţiile pe care această glandă le are în organism.

"De departe cea mai frecventă patologie tiroidiană este hipotiroidismul, care reprezintă o producţie insuficientă a hormonilor tiroidieni. Dacă este să discutăm despre cauzele hipotiroidismului, în principal, într-un procent covârşitor în peste 99% din situaţii hipotiroidismul este primar. Sediul leziunii este la nivelul tiroidei. Doar în 1% din cazuri de datorează unei disfuncţii hipotolamo-hipofizare", a explicat Cătălina Poiană.

Potrivit acesteia, prevalenţa tiroiditei autoimune se estimează a fi la 3% din populaţia adultă, mult mai frecventă la femei decât la bărbaţi, cu un maxim de apariţie între 30 şi 50 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel