Foarte mulți oameni beau cafea, însă menținerea aromei acesteia pentru o perioadă mai lungă de timp reprezintă o problemă întâmpinată de consumatori. Vă prezentăm câteva sfaturi utile care vă vor fi de folos.
O cafea bună făcută în casă depinde și de felul în care este păstrată. Dacă e depozitată corect, cafeaua boabe sau cea măcinată își păstrează aroma intactă pentru mult mai mult timp. Iată câteva sfaturi pentru păstrarea corespunzătoare a cafelei!
Pentru a avea o cafea aromată acasă, trebuie să respecți câteva condiții de păstrare și depozitare foarte importante. Când nu este păstrată corect, cafeaua își pierde aroma și nu mai este recomandată pentru consum.
Când cumperi cafea măcinată, este indicat s-o păstrezi în ambalajul original, doar dacă acesta este unul de calitate, respectiv o pungă căptușită la interior cu staniol și prevăzută cu un sistem de ventilație special conceput să păstreze aroma intactă. Totuși, acest sfat este valabil doar înainte să desfaci punga.
După ce ai desigilat ambalajul, cafeaua trebuie să fie transferată într-o cutie de metal sau de sticlă cu capac, pe care o pui apoi într-un dulap cât mai departe de aragaz și de fereastra unde bate soarele. Locul ideal este o cămară răcoroasă, bine ventilată, fără soare, fără căldură și fără schimbări mari de umiditate și temperatură.
În ambalajul original poate fi ținută doar câteva zile, dar apoi este cei mai bine să fie pusă într-o cutie de metal special concepută pentru depozitarea cafelei. Borcanele din sticlă care se pot închide etanș sunt, de asemenea, o alternativă bună pentru a menține aroma puternică a cafelei. Totodată, există varianta de păstrare la congelator, dar pentru a fi eficientă este necesară sigilarea perfectă.
Când este ambalată în pungă din hârtie alimentară, cafeaua poate rămâne aromată doar 5 - 6 zile. Aroma se păstrează până la două săptămâni de la deschidere în pachetele speciale, cu valve care permit aerisirea cafelei, dar nu lasă aerul să pătrundă, cum sunt majoritatea pachetelor moderne, scrie spynews.
În funcție de condițiile de păstrare alese, cafeaua sigilată are diferite perioade de expirare:
- cafeaua măcinată sigilată: 3 – 5 luni în cămară/ 1- 2 ani în congelator
- cafeaua boabe sigilată: 6 – 9 luni în cămară/ 2 -3 ani în congelator
- cafeaua instant sigilată: 2 – 20 de ani în cămară/ infinit la congelator
Pentru cafeaua desigilată, perioadele de expirare diferă:
- cafeaua măcinată desigilată: 3 – 5 luni în cămară/ 3 – 5 luni în congelator
- cafeaua boabe desigilată: 6 luni în cămară/ 2 ani în congelator
- cafeaua instant desigilată: 10 luni în cămară/ infinit în congelator
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News