Cum se poate preveni demența, boala care afectează peste 55 de milioane de persoane la nivel mondial, iar cifrele sunt îngrijorătoare pentru următoarele decenii.
Demența este o boală neurodegenerativă asociată cu persoanele în vârstă, însă poate să apară și la adulții mai tineri.
În prezent, peste 55 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de demență. Și se așteaptă ca acest număr să crească la 78 de milioane până în 2030 și la 139 de milioane până în 2050, potrivit datelor Organizației Internaționale a Bolii Alzheimer, care este cea mai frecventă formă de demență (60-70%).
Demența nu este o consecință inevitabilă a îmbătrânirii. Se crede că aproximativ 40 % din cazurile de demență ar putea fi prevenite (sau cel puțin întârziate) prin schimbarea anumitor obiceiuri de viață.
În acest moment, există 12 factori de risc modificabili cunoscuți care au fost asociați cu un risc mai mare de demență. Astfel, dacă se acordă mai multă atenție acestora și prin luarea unor măsuri proactive timpurii și consecvente pe tot parcursul vieții, se poate influența în mod profund sănătatea creierului și bunăstarea generală, mai mult decât atât, se poate reduce riscul de a dezvolta demență mai târziu în viață.
Pentru prevenirea riscului de apariție a demenței este nevoie de schimbarea stilului de viață, iar generația considerată cea mai potrivită pentru a face acest lucru este generația Z, cea a persoanelor născute între 1996 și 2010, care la rândul lor pot transmite mai departe copiilor lor un stil de viață sănătos.
Iată șase dintre cele mai importante schimbări pe care le puteți face când încă sunteți tineri, astfel încât să aveți grijă de sănătatea creierului.
Alimentația corectă
Deși creierul reprezintă doar 2% din greutatea corporală, acesta consumă aproximativ 20% din energia zilnică. Astfel, alimentația corectă este elementul crucial pentru sănătatea creierului.
În plus, o alimentație echilibrată duce la o greutate corporală sănătoasă, precum și cu reducerea riscului de diabet, care au fost asociate cu un risc cu 1% mai mare de demență.
O dietă sănătoasă poate preveni, de asemenea, hipertensiunea arterială, care este asociată cu un risc cu 2% mai mare de demență.
Cea mai bună dietă pentru sănătatea creierului este dieta mediteraneeană, desemnată pentru a șaptea oară la rând cea mai sănătoasă dietă din lume.
Hidratarea
Deshidratarea ne afectează performanța fizică și mentală în mai multe moduri - cum ar fi creșterea senzației de oboseală și funcționarea mai puțin eficientă a creierului.
Memoria, atenția, concentrarea și timpul de reacție sunt, de asemenea, afectate de deshidratare.
O bună hidratare susține funcționarea optimă a creierului nostru și ne ajută să prevenim declinul accentuat al funcției cerebrale.
Reduceți consumul de alcool
Studiile au arătat că un consum excesiv de alcool poate crește cu 1% riscul de demență.
De asemenea, alcoolul în exces poate crește riscul de anumite forme de cancer, precum cele bucale, de gât sau de sân, dar și de accidente vasculare cerebrale sau boli cardiovasculare.
Faceți sport
Exercițiile fizice au multe beneficii pentru creier. Creșterea fluxului sanguin către creier este benefic pentru buna sa funcționare, reduce inflamațiile și, de asemenea, crește activitatea și volumul creierului, făcându-l mai eficient.
Toate aceste schimbări sunt extrem de benefice pentru sănătatea creierului, pe termen lung, și se crede că protejează împotriva declinului cognitiv.
Citește și: 10 obiceiuri nesănătoase care te lasă fără energie
Socializați cât mai des
Izolarea socială și singurătatea sunt asociate cu un risc mai mare de depresie și declin cognitiv.
Dar cercetările au arătat că legăturile sociale bune, precum locuirea cu alți oameni, implicarea într-un grup comunitar săptămânal sau vizitarea familiei și a prietenilor în fiecare săptămână, sunt asociate cu un declin cognitiv mai lent.
De asemenea, socializarea ne stimulează atenția și memoria și ne consolidează rețelele cerebrale.
Învățați încontinuu
Chiar dacă unii ați terminat de ceva vreme studiile academice, asta nu înseamnă că trebuie să vă opriți din învățat.
Această activitate are un efect protector asupra creierului, iar cercetările arată că persoanele care continuă să învețe pe tot parcursul vieții au un risc cu 7% mai mic de demență.
Printre cele mai bune activități pe care le puteți face pentru sănătatea creierului se numără învățarea unei limbi noi, încercarea unui sport nou, cântatul la un instrument muzical și realizarea de puzzle-uri, notează Science Alert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu