Cojile de ouă și cojile de banane pot prinde ”viață” și după ce ați gătit. Iată câteva metode în care puteți profita de aceste deșeuri biodegradabile.
Într-o lume care tinde spre reciclare și reducere a deșeurilor, chiar și a celor menajere, putem să ne folosim de rezultatul a ceea ce consumăm, în viața de zi cu zi. Iar un exemplu este cel prin care din cojile de ouă și de banane se pot obține nu doar produse pentru fertilizat grădina, dar și repelent pentru insecte.
Este cunoscut faptul că ouăle au un conținut important de calciu, numai în coaja unui ou fiind 380 mg/gramul de coajă, astfel că acestea pot fi folosite și după ce gătiți ouăle, un aliment aproape perfect, doar vitamina C lipsindu-i din bagajul nutițional.
Pentru a folosi cojile este indicat să le spălați de toate urmele de albuș și lăsate la uscat, apoi să le transformați în praf, pe care îl puteți adăuga pe solul din seră, ca repelent împotriva insectelor, dar și să îl consumați, ca adaos de calciu în alimentație.
Un studiu efectuat la femei aflate la postmenopauză cu osteoporoză a constatat că administrarea de pulbere de coji de ouă, împreună cu vitamina D3 și magneziu, a întărit semnificativ oasele acestora prin îmbunătățirea densității minerale osoase, notează Healthline.
Atunci când este preparată corect, pulberea de coajă de ou este considerată sigură. Există doar câteva lucruri pe care trebuie să le aveți în vedere și anume, măcinarea cât mai mărunt a cojilor de ou, astfel încât să nu vă rănescă pe gât, dar și o atenție sporită legată de igiena ouălor, dat fiind că acestea pot fi contaminate cu bacterii, precum Salmonella. În acest caz este indicat ca după spălarea ouălor să le și fierbeți înainte de a le transforma în pulbere.
Bananele conțin potasiu, unul dintre electroliții necesari pentru menținerea hidratării organismului, și magneziu, iar aceste elemente se află inclusiv în coaja acestor fructe.
Cojile de banane pot fi folosite ca îngrășământ, care de asemenea este bogat în cei doi compuși, ambii contribuind la o creștere mai puternică a tulpinii și a rădăcinilor plantelor, dar și îmbunătățind distribuția nutrienților.
Astfel, puteți adăuga cojile de banane la o grămadă de compost existentă, le puteți semăna direct în sol, în apropierea plantelor, sau puteți fermenta cojile de banane în apă și apoi să folosiți o sticlă cu pulverizator pentru a aplica apa în sol.
Dacă în îngrășământul lichid din cojile de banană adăugați și pulbere din cojile de ouă veți crește conținutul de nutrienți și astfel veți obține și un repelent pentru insectele care se află pe lângă plante, scrie Masterclass.
Citește și: De ce să mănânci un măr în fiecare zi. Ce beneficii importante poți obține
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News