Dacă vrei să te bucuri de un mujdei delicios, îți recomandăm rețeta lipovenească.
Ingrediente
100 g usturoi (în jur de 2 căpățâni)
2-3 linguri de zeamă de lămâie (oțet)
100-150 ml ulei
sare
Cum se prepară
Se curăță usturoiul. Se zdrobește usturoiul într-un mojar cu pistil sau se dă prin presă. Se pune usturoiul zdrobit într-un castron ceramic sau de plastic. Se adaugă sare după gust. Se începe adăugarea de ulei. Acesta se adaugă treptat, ca la maioneză, amestecând imediat până se înglobează.
Când sarmuzacul începe să devină ceva mai ferm se adaugă zeama de lămâie sau oțetul. Se continuă adăugarea de ulei până ce lingura/telul poate sta drept în mijlocul castronului cu mujdei lipovenesc.
Vezi și: Peşte cu legume la cuptor. Rețeta perfectă pentru cine ușoare. Este fix ce trebuie după Sărbători
Și, dacă tot ai usturoi la îndemână, poți încerca și o rețetă de crap la cuptor:
Ingrediente
- crap 1,500 kg
- usturoi 0,050 kg
- ulei 0,100 l
- vin alb 0,100 l
- cimbru 1 fir
- sare 0,025 kg
- piper 0,001 kg
Cum se prepară
După ce a fost curăţat şi spălat crapul, se porţionează prin crestare, se condimentează cu sare, piper şi cimbru şi apoi se unge cu mujdei de usturoi. Astfel pregătit, crapul se pune într-o tavă cu ulei fierbinte, se dă la cuptor şi se frige la foc potrivit. Când este aproape gata, se stropeşte cu vin şi se mai lasă la cuptor cca. 15 minute. Apoi, se poate servi adăugându-se la fiecare porție sosul de vin.
*Această reţetă a fost preluată din Calendarul 1985, editat de REECOOP și tipărit de Întreprinderea Poligrafică Galați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu