După ceremoniile de la Patriarhie şi Palatul Regal cu ocazia Anului Nou, monarhul participa la slujba săvârşită de patriarh cu prilejul praznicului Bobotezei. Ca şi la Naşterea Domnului, presa centrală acorda spaţii largi desfăşurării ceremoniei de Bobotează.
Boboteaza avea o mare însemnătate pentru cultura oraşului şi tocmai de aceea se pregătea cu mare fast. Presa vremii insista mai mult asupa detaliilor organizatorice şi a fastului ceremoniei.
La finalul întregii procesiuni monarhul era cel care arunca crucea în apă, un gest simbolic păstrat încă din cele mai vechi timpuri.
Iată cum descrie Nicolae Iorga o astfel de procesiune."După slujbă, s-a format un cortegiu, în frunte cu regele şi principele moştenitor, având ca antemergatori doi diaconi care aveau cădelniţe, dicherul şi tricherul, urmaţi de reprezentanţii Casei Regale civile şi militare, membrii guvernului şi înalţii demnitari ai statului. Cortegiul era încheiat de preoţi, diaconii care purtau ripide, icoane şi arhiereul cu Sfânta Cruce."
Citeşte şi: Ce obiceiuri se păstreză de Bobotează
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu