Cum se sărbătorește Halloweenul în restul lumii

Photo by form PxHere
Photo by form PxHere

Există o tradiție în întreaga lume de a comemora Halloween-ul și morții. Citiți în câte moduri diferite sunt amintiți morții în întreaga lume.

Obiceiul de a sculpta dovleci, un clasic al Halloween-ului,  începe cu legenda lui Jack, un mare băutor de bere, care, după ce a reușit să-l înșele pe diavolul însuși, nu a fost acceptat nici în iad, nici în rai când a murit. Așa că, în timp ce rătăcea fără țintă, pentru a avea puțină lumină, a luat un nap mare, a scos pulpa, a făcut găuri în jurul lui și a pus în el niște jar strălucitor. Și de atunci a rătăcit în viața de apoi cu lanterna lui mohorâtă. La începutul tradiției, de fapt, Jack-o'-lanterns (așa se numesc dovlecii goli și încrustati care sunt expuși în noaptea de Halloween în țările anglo-saxone), au fost făcuți din napi mari, sfeclă și guli-rabe. Iată cum se sărbătorește Halloween-ul în restul lumii, scrie Focus Junior.

Singapore

Singapore sărbătorește în luna septembrie Festivalul Fantomelor Înfometate. Credința e că sufletul morților se alătură celor vii. Această sărbătoare este sărbătorită atât de taoiști, cât și de budiști.

Aceste spirite, despre care se crede că sunt strămoși și care sunt percepute ca fiind ”flămânde”, sunt potolite prin ofrande de rugăciuni, mâncare și divertisment de către cei vii pe toată durata festivalului.

Tradiția dictează ca diverse feluri de mâncare gătite, cum ar fi orez, dulciuri, pui, fructe, tăiței și prăjituri să fie așezate în afara caselor, la colțuri de stradă sau pe marginea drumului și altele asemenea, ca răsfăț pentru spiritele rătăcitoare și înfometate, pentru a alunga ”necazurile” și ghinionul.

Guatemala

Sărbătoarea morților în Guatemala, este celebrată pe 1 și 2 noiembrie. Guatemalezii pregătesc o mâncare cu specific tradițional denumită Fiambre. Este sărat, foarte picant și poate conține peste 50 de ingrediente, inclusiv diferite tipuri de carne, cârnați, mezeluri, multe legume și tot atâtea condimente. Există dovezi ale existenței acestui fel de mâncare încă din 1595. A mânca acest fel de mâncare colorată și tradițională este o modalitate de a-ți aminti de toți cei care au murit.

În Peten, cea mai mare regiune din Guatemala, copiii merg în noaptea de 31 octombrie pentru a cere ixpasà, o băutură făcută cu porumb negru folosită și pentru a face dulciuri pentru morți. 

Mexic

Pe 18 octombrie se sărbătoresc cei care au decedat accidental, adică cei care nu au avut timp să se spovedească și, prin urmare, se presupune că suferă cel mai mult în viața de apoi. Pentru ei, așadar, sărbătorile continuă până pe 30 noiembrie cu prânzuri, cântece, rafale de petarde și băuturi de un anumit tip... Duminicile dintre 18 octombrie și 30 noiembrie, numite domingos grandes, oamenii sărbătoresc entuziasmați și veseli, întocmai pentru ”întâmpinarea” spiritelor celor morți.

Pe 30 octombrie, însă, se sărbătorește ”ziua arcadelor”: bărbații construiesc arcade de flori care vin așezate pe morminte.În cimitire oamenii aduc băutură și mâncare de tot felul, astfel transformând comemorarea în adevărate banchete unde rudele iau masa de bucurie, pentru că se reîntâlnesc cu cei dragi.

Coreea de Sud

Festivalul numit Chuseok sau Han-ga-wi , este sărbătoarea recoltei bune și se sărbătorește timp de două zile începând din ziua 15 a lunii a opta din calendarul lunar coreean (în practică între jumătatea lunii septembrie și începutul lunii octombrie). Pentru a sărbători recolta bună, coreenii mănâncă mâncăruri tradiționale și se întorc la casele natale pentru a celebra spiritele strămoșilor lor. Ei vizitează mormintele celor dragi, îngrijesc plantele și spală zona din jurul mormântului.

Songpyeon este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din timpul acestui festival. Acestea sunt mici prăjituri de orez aburite, în formă de jumătate de lună și cu ingrediente diferite pe ele. În timpul acestui festival există și multe jocuri tradiționale, care variază de la o regiune la alta: dansul leului în nord-vest, un joc de război în provinciile Jeolla și Gyeongsang, meciuri de lupte și tir cu arcul în alte regiuni.

China

Festivalul morților din China cade în aprilie. Cu această ocazie familia merge la mormintele celor dragi și are grijă de ei, aranjând plantele, curățând și repictând personajele de pe piatra funerară. Apoi, pe mormânt se pune mâncare și bețișoare de tămâie. Ceaiul și vinul sunt turnate în jurul mormântului împreună cu orezul. La sfârșitul ritualului, familia consumă mâncarea rămasă ca la un Picnic. Această aniversare se numește Festivalul Qingming.

Italia

În Abruzzo, Puglia și Calabria, morților li se oferă un pat cu cearșafuri proaspăt spălate. În casele din toată Italia a existat odată o găleată cu apă, o lumânare pentru a face lumină și mâncare, destinată morților care în acea noapte au făcut față unei lungi călătorii pentru a-i vizita pe cei vii și a le aduce ajutor.

La Palermo se credea că morții, în noaptea dintre 1 și 2 noiembrie, cuprinsi de un acces de foame, veneau și furau din diferite locații dulciuri.

Tradiția italiană este plină de alimente și dulciuri speciale pentru aniversarea morților. De exemplu, biscuiții moi acoperiți cu glazură numiți ”oase moarte”; pasta de migdale în formă de craniu. În plus, există tradiționala ”pâine a morților” moale și bogată în macaroons, smochine și stafide. În fine, nu lipsesc castane, simple sau gătite cu zahăr și vin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel