Medicul Adrian Marinescu a explicat cum tratăm corect simptomele de răceală și gripă acum, când ne confruntăm și cu epidemia de COVID-19.
"În anii anteriori, aveam viroza respiratorie, adică guturaiul, şi gripă. Acum le avem pe cele două şi avem și COVID-19. Simptomatologia e asemănătoare, dar sunt diferenţe clare. Dacă guturaiul nu ne pune la pat, gripa poate să ne pună la pat şi COVID-19 de asemenea. Asta înseamnă stare generală proastă, dureri musculare şi articulare importante. Va fi o stare proastă, indiferent de vârstă. Aceasta spre deosebire de guturai.", a explicat medicul Adrian Marinescu pentru ProTv.
"Cel mai corect este să mă izolez, când am o simptomatologie şi nu se ştie despre ce e vorba, 14 zile. Iau legătura cu medicul de familie, care mă ştie. Contează cum mă simt. Pot să aştept câteva zile pentru că este clar că nu pot să mă testez din prima zi la câte viroze sunt. Voi urmări şi, dacă simtomatologia în 2-3 zile nu se rezolvă, mă testez la Sars-Cov-2. Dar testarea, atenţie, o fac fără să ies din casă. E important să mă izolez!", a explicat medicul.
"În primul rând nu cu antibiotic. Se spune că “orice răceală se rezolvă doar cu antibiotic”. E complet greşit! Pentru tratament avem simptomaticele şi vorbim de acitaminofen în primul rând, îl cunoaştem toţi ca paracetamol. Când am febră şi termometrul îmi spune asta, pot să iau un antitermic pentru o perioadă de timp. Sau când am un simptom dureros, pot să iau ca analgezic paracetamolul.
Dar şi un simptomatic, cum e paracetamolul, se ia conform prescriptiei. Nu înseamnă ca am nevoie de reţetă, dar trebuie să iau legătura cu medicul de familie, pentru că orice medicament poate să aibă şi reacţii adverse. De exemplu, poate că am probleme hepatice şi medicul de familie trebuie să mă ghideze.", a precizat medicul Adrian Marinescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu