EXCLUSIV  Cum se tratează corect virozele de sezon. Dr. Gindrovel Gheorghe Dumitra: Am avut pacienți care au bătut cu pumnul în masă / video

Foto: Freepik / xb100
Foto: Freepik / xb100

Dr. Gindrovel Gheorghe Dumitra, Vicepreședinte Societatea Națională de Medicina Familiei, a participat la conferința cu titlul „Împreună pentru prevenirea și combaterea rezistenței la antimicrobiene. Cum tratăm corect virozele și răcelile de sezon? Ghiduri de bună practică” organizată de DC Media Group în parteneriat cu Societatea Română de Rinologie. 

Dr. Gindrovel Gheorghe Dumitra a explicat care ar putea fi unul dintre motivele care îi determină pe medici să prescrie antibiotice atunci când nu este cazul. 

„Care este tratamentul corect la virozelor de sezon? A început sezonul răcelilor, al faringitei, al nasului înfundat, și încercăm să convingem pacienții, medicii, să nu apeleze la antibiotice.", a spus Val Vâlcu. 

„Avem foarte multe situații în care se face exces de antibiotice, în special în infecțiile virale. Opinia mea este că medicul, de foarte multe ori, se află între ciocan și nicovală, în sensul că, mai ales medicii tineri, în momentul în care se află într-o procedură de a convinge pacienții că sunt medici buni, că trebuie să fie preferați în fața altor medici cu experiență, pot să facă anumite concesii care, din păcate, duc inclusiv la această prescriere în exces a antibioticelor.", a spus Dr. Gindrovel Gheorghe Dumitra. 

Încrederea pacientului în medic este foarte importantă 

„Din punctul meu de vedere, cel mai important lucru, pe care eu l-am constatat în practica pe care am derulat-o în cabinetul meu, se referă la faptul că limitarea prescripției de antibiotice este direct corelată cu nivelul de încredere al pacientului în medic.

Nivelul de încredere se câștigă destul de dificil. Eu în momentul în care am venit în localitatea în care îmi desfășor activitatea, pacienții erau destul de „suspicioși” și trebuie să recunosc că, la momentul respectiv, foloseam formule pe care le văzusem în spital, în care, inclusiv pentru viroze respiratorii, se administrau Ampicilină cu Gentamicina injectabil.

Deci, lucrurile nu au fost de la bun început, din perspectiva practicii mele, în regulă. Însă pe măsură ce am realizat care este impactul pe termen lung, în ceea ce privește această abordare, și primind din ce în ce mai multe informații în ceea ce privește obligativitatea medicului de a se abține în a prescrie antibiotic, în special în infecțiile virale, și, în paralel, pe măsură ce pacienții au căpătat încredere în mine, ca și medic de familie, în acel moment, a devenit din ce în ce mai ușor ca, din cabinetul meu, pacienții să plece mulțumiți chiar dacă nu le prescriam antibiotice.", a spus Dr. Gindrovel Gheorghe Dumitra. 

Cum se tratează corect virozele de sezon

„Am avut de-a lungul timpului și destul de multe insuccese, pacienți care au bătut cu pumnul în masă și au spus: „Eu vreau să-mi dați!" și veneau cu lista, însă depinde de fiecare dintre noi în măsura în care reușim să rezistăm acestor presiuni pe care le primim, astfel încât viroza respiratorie să fie tratată corect.

Tratamentul pentru aceste excese sau așteptări nerealiste din partea pacienților este reprezentat de consiliere, de o capacitate de a explica că e mai bine să nu folosească antibiotic în prima etapă a unei infecții respiratorii, pentru că de obicei este infecție virală, iar dacă nu sunt semnele clinice ale unei pneumonii sau ale unei infecții streptococice, atunci, categoric, nu este recomandat antibioticul.

Întorcându-mă la întrebare, aș rezuma astfel. Este vorba de încrederea pe care medicul o are în sine, în capacitatea de a diagnostica corect un pacient atunci când vorbim doar de infecții acute de căi respiratorii superioare și care de obicei sunt virale, respectiv de încrederea pe care o are pacientul în medicul respectiv.", a spus Dr. Gindrovel Gheorghe Dumitra la conferința cu titlul „Împreună pentru prevenirea și combaterea rezistenței la antimicrobiene. Cum tratăm corect virozele și răcelile de sezon? Ghiduri de bună practică” organizată de DC Media Group în parteneriat cu Societatea Română de Rinologie. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel