Agenţia Reuters tratează cu atenţie scrutinul prezidenţial din Republica Moldova. În rândurile de mai jos puteţi citi, integral, o analiză succintă realizată de Reuters pe această temă.
Autoritățile moldovenești observă „o interferență masivă” din partea Rusiei în turul de scrutin de duminică pentru președinție, a declarat consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui în funcție, Stanislav Secrieru.
„O acțiune cu potențial ridicat de a distorsiona rezultatul,” a spus Secrieru despre presupusa interferență, într-o postare pe platforma de socializare X.
Președintele pro-european în funcție, Maia Sandu, care a accelerat eforturile țării de a se îndepărta de influența Moscovei și de a se alătura UE, se confruntă cu Alexandr Stoianoglo, fost procuror general susținut de Partidul Socialist, tradițional pro-rus.
Turul de duminică are loc la două săptămâni după primul tur, desfășurat împreună cu un referendum în care moldovenii au susținut, la o diferență foarte mică, o modificare constituțională ce consacră calea țării spre integrarea europeană.
Poliția a intensificat măsurile pentru a evita repetarea a ceea ce consideră a fi fost o amplă schemă de cumpărare de voturi folosită de oligarhul fugar susținut de Rusia, Ilan Shor, în primul tur.
Rusia neagă orice interferență, iar Shor neagă că ar fi comis vreo ilegalitate. El locuiește în Rusia și a cerut deschis, prin intermediul rețelelor de socializare, ca oamenii să voteze împotriva Maiei Sandu, promițând recompense financiare pentru cei care îi urmează instrucțiunile.
Sandu a declarat că interferențele au afectat rezultatele din 20 octombrie și că Shor a încercat să cumpere voturile a 300.000 de oameni, adică peste 10% din populație.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News