In povestea pe care urmeaza sa o relatez, ursul este Presedintele Traian Basescu, intaiul reprezentant al Romaniei, vulpea este ansamblul sistemului bancar care functioneaza in Romania, iar coada o reprezinta banii publici. Banii nostri. Care s-au dus pe apa sambetei. Voi descrie, in cele ce urmeaza, ceea ce s-a intamplat, din momentul in care seful statului roman a insistat sa luam bani, cu imprumut, de la Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Uniunea Europeana si sa-i folosim asa cum i-am folosit. Si voi descrie cum, in aceasta combinatie, bancile au iesit de doua ori in castig. Iar cetateanul roman de doua ori in pierdere. Ceea ce urmeaza atinge proportiile unei calamitati. De care este responsabila puterea de la Bucuresti.
Nu sufar de viciul falsei modestii. De aceea, arat de la bun inceput ca am fost si sunt printre adversarii imprumuturilor FMI si chiar printre primii care au afirmat public acest lucru. Si, la scurt timp, am fost prima persoana din Romania care a informat opinia publica asupra faptului ca Guvernul, utilizand o mare parte din banii imprumutati, a creat o suveica pentru a-si putea multiplica imprumuturile. Favorizand, astfel, bancile care functioneaza in Romania, aproape fara exceptie, banci straine. Si tot atunci am spus ca ma indoiesc ca bancile mama isi vor respecta angajamentul. Astazi, insusi Presedintele Romaniei, Traian Basescu, mi-a dat dreptate.
Sfatuit prost – pentru ca, de aceasta data, nu cred ca nastrusnica idee i-a apartinut – domnul Traian Basescu, devenit presedinte - jucator, a purces la o mare inginerie. Dupa ce, fara a consulta tara, in numele ei si in numele Guvernului, a luat decizia sa ne imprumutam cu aproape 20 miliarde de euro de la FMI, BM si Uniunea Europeana, tot el s-a gandit sa ofere un colac de salvare, din acesti bani imprumutati, sistemului bancar. Aparent, era o decizie rationala. De ce? Pentru ca intreaga economie a Romaniei se sprijina pe buna functionare a sistemului bancar. Intrucat bancile romanesti au fost privatizate si achizitionate de banci straine, in general europene, si fiindca sistemul bancar european avea dificultati, Presedintele Traian Basescu a gasit de cuviinta, sustinut sau poate chiar pilotat in aceasta operatiune si de domnul Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale, sa ofere cateva miliarde bancilor. Asa, ca o injectie masiva de capital. Injectie facuta de cine? De un stat, aflat el insusi pe buza prapastiei si care, pentru a supravietui, a gasit de cuviinta sa utilizeze cea mai proasta dintre solutii, si anume sa se imprumute in contul generatiilor viitoare. Asadar, bancile au primit plocon 6 miliarde de euro, de la Guvernul Romaniei. In schimbul banilor concreti, domnul Traian Basescu a obtinut o asigurare verbala din partea presedintilor bancilor mama, ca nu vor retrage banii din sucursalele lor romanesti. Zis dar nu si facut. Si ce s-a intamplat apoi? A functionat a doua parte a ingineriei pe care tot eu, asa cum aratam, am anuntat-o primul. Guvernul a inceput sa imprumute la greu, prin Ministerul Finantelor, bani de la banci.
Citește mai multe pe Corect News
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News