Cum și când se taie liliacul. Cele mai importante reguli

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Dacă ai un liliac în curte și vrei să te bucuri de parfumul delicat al florilor sale, trebuie să știi când și cum să îl tai. Iată cum se îngrijește.

Liliacul nu se taie până nu atinge înălţimea de 2-2.5 metri. Tăierea acestuia este benefică deoarece îmbunătăţeşte sănătatea arbustului, dar măreşte şi producţia de flori, scrie cumsa.ro.

Când și cum tai liliacul

Perioada ideală în care poţi să tai liliacul este primăvara, după ce florile s-au uscat. Dacă tai liliacul mai târziu, s-ar putea ca anul viitor să nu te bucuri de flori, deoarece vei reduce numărul lăstarilor şi a mugurilor. În cazul în care vrei să tai un liliac pentru a îl regenera, îţi recomandăm să faci operaţiunea primăvara devreme. Arbustul va avea timp să crească. Atunci când se va încheia perioada de creştere, poţi tăia ramurile care au crescut strâmb sau pe care consideri că ar trebui să le elimini.

Vezi și: Cum plantezi un lămâi în ghiveci. Reguli importante

Tăierea este necesară pentru a ţine înălţimea sub control şi pentru a ajuta arbustul să înflorească mai mult. Nu este de ajuns să tai doar florile uscate de liliac. Trebuie să tai întreaga ramură. Va trebui să tai o treime din ramuri pentru a te asigura că liliacul va dezvolta noi lăstari. În acelaşi timp, nu uita nici de acei lăstari care pornesc din rădăcinile liliacului sau din tulpină acestuia. Lăstarii nu fac decât să consume din seva arbustului.

Dacă liliacul nu înfloreşte deloc, evită tăierea

În cazul în care ai o tufă de liliac (Syringa vulgaris) ce a devenit prea mare sau inestetica, îţi recomandăm tăierea totală, adică să mai rămână doar 20 cm. O să dureze aproximativ 3 ani până ce liliacul va creşte din nou şi va înflori.

Dacă vorbim despre un arbust bătrân, recomandăm tăierea totală. Astfel, acesta se va regenera şi ramurile noi vor produce mai multe flori.

Dacă liliacul tău nu înfloreşte deloc, evită tăierea! Motivul ar putea fi faptul că acesta nu primeşte destulă lumină. Îţi recomandăm şi mulcirea stratului de pământ din jurul arbustului, pentru a te asigura că se menţine umezeala solului.

Vezi și: Plantele care produc oxigen noaptea. Îți vor curăța aerul din casă

Cum poți folosi scorțisoara în grădină sau în cazul plantelor la ghiveci. Te ajută foarte mult

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel