Cum sterilizezi borcanele pentru conservele de fructe sau legume. Orice gospodină trebuie să știe. Borcanele în care urmează să pui bunătățile pentru perioada rece trebuie să fie bine curățate și sterilizate, altfel riști să te îmbolnăvești atât tu cât și cei dragi.
Ai nevoie de:
- borcane
- capace
- apă
- detergent de vase
- bureți moi (eventual şi de sârmă)
- tavă metalică
Cum sterilizezi borcanele pentru conservele de fructe sau legume. Spălăm borcanele în chiuveta de bucătărie în care lăsăm apa fierbinte şi picurăm puţin detergent de vase (soluţie diluată). Aşezăm în apă borcanele şi capacele şi le lăsăm câteva minute. Apoi le frecăm bine cu un burete moale atât în interior cât şi la exterior, scrie savoriurbane.com. Ultima apa de clătire este întotdeauna rece.
Cum sterilizezi borcanele pentru conservele de fructe sau legume. Borcanele se scurg câteva secunde şi se aşează (cu gura în sus) direct în tavă în care urmează a fi sterilizate. Capacele se pun şi ele în aceeaşi tavă. Sterilizarea se poate face şi pe aragaz, în oală cu apă clocotită, însă temperatura nu va trece de 100 C. E nevoie de temperaturi mai mari pentru a ucide microorganismele.
Vezi și: Gogonele murate în saramură pentru iarnă. Rețeta cu care nu dai greș. Secretul bucătarilor
Cum sterilizezi borcanele pentru conservele de fructe sau legume. Pe o tavă metalică așezăm borcanele şi capacele lor încă umede. Tava cu borcane şi capace se introduce în cuptorul rece şi de-abia acum se porneşte căldură. NU se bagă borcanele reci în cuptorul încins pentru că pleznesc.
Cum sterilizezi borcanele pentru conservele de fructe sau legume. Se porneşte cuptorul la 150 C (cu ventilaţie). După vreo 16 minute se scot. Se opreşte căldura cuptorului şi se întredeschide uşa acestuia, lăsând borcanele şi capacele să se răcorească încet.
Vezi și: Ce să pui în murături pentru a rămâne tari și gustoase la iarnă. Secretul gospodinelor adevărate
Cum sterilizezi borcanele pentru conservele de fructe sau legume. Multă lume are cuptoare pe gaz, fără gradaţii clare ale temperaturii. În acest caz, se bagă tava cu borcane şi capace în cuptorul rece şi se porneşte căldura pe treaptă mică. La fe, se urmăreşte momentul în care picăturile de apă sfârâie şi se evaporă şi se cronometrează 1 minut începând din acel moment. La fel, se opreşte gazul şi se întredeschide uşa cuptorului, permiţând răcirea lentă a borcanelor şi capacelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu