Magneziul este un micronutrient esențial pentru buna funcționare a organismului, contribuind la reglarea sistemului nervos și osos, precum și la prevenirea diferitelor boli.
Corpul nostru are nevoie de anumite cantități de magneziu, care sunt în mod obișnuit obținute cu ușurință printr-o dietă echilibrată și variată, precum dieta mediteraneană. Cu toate acestea, deficitul de magneziu este o problemă reală care afectează multe persoane, chiar și în ciuda unor obiceiuri alimentare bune, deoarece poate fi rezultatul diferitelor tulburări sau deficiențe ale organismului și poate duce la probleme grave de sănătate.
Magneziul este un mineral de bază de care organismul are nevoie pentru a dezvolta capacitatea de a desfășura numeroase procese fiziologice; prezența sa este crucială pentru a menține o stare bună de sănătate. Este un micronutrient care intervine în diferite procese enzimatice și metabolice. Intestinul subțire este responsabil de absorbția acestui mineral, care este obținut printr-o dietă sănătoasă și variată.
Chiar dacă multe persoane aleg să obțină beneficiile magneziului prin suplimente, realitatea este că ideal ar fi să facă acest lucru prin alimente.
Cantitatea de magneziu recomandată pentru consumul zilnic la adulți variază între 310 și 420 miligrame, fiind puțin mai mare pentru bărbați decât pentru femei, în majoritatea cazurilor. Aceste cantități pot fi obținute cu relativă ușurință prin intermediul diferitelor grupuri de alimente precum legumele uscate, fructele oleaginoase și legumele.
Porumbul este deosebit de recomandat în acest sens, deoarece este unul dintre alimentele cu cel mai mare conținut de magneziu. Pentru fiecare 100 de grame de porumb consumat, obținem 120 mg de magneziu. Nucile și ciocolata neagră sunt alte alternative sănătoase care ne furnizează cantități mari de magneziu și, în plus, ne permit să le consumăm în mod versatil, deoarece pot fi integrate în multe rețete și combinații alimentare.
O alimentație necorespunzătoare, consumul excesiv de alcool și anumite medicamente pot cauza lipsa acestui mineral. Însă, de asemenea, lipsa de magneziu în organism poate fi un simptom al unei afecțiuni digestive care împiedică absorbția corectă a magneziului de către organism, cum ar fi boala celiacă, sindromul intestinului iritabil sau boala inflamatorie intestinală, printre altele. Bolile renale pot, de asemenea, să provoace un deficit semnificativ de magneziu.
Pe de altă parte, este posibil ca absorbția acestui mineral să se producă în mod normal, iar organismul să elimine o cantitate excesivă de magneziu, cauzându-i deficitul; sau să existe o tulburare hormonală care să provoace această lipsă.
Corpul nostru va fi cel care ne va avertiza asupra lipsei de magneziu prin diferite semne care ne vor împiedica să efectuăm activitățile vieții cotidiene cu agilitate și normalitate, cum ar fi oboseala generalizată, pierderea poftei de mâncare, dureri de cap intense, crampe musculare și vărsături, printre altele.
Dacă nu se iau măsuri, iar lipsa de magneziu persistă în timp, aceasta poate duce la boli precum diabetul, hipertensiunea, migrena și osteoporoza.
Persoanele în vârstă, precum și cele care desfășoară în mod regulat activități fizice intense și diabeticii, ar trebui să acorde o atenție deosebită semnelor menționate anterior. Deoarece magneziul intervine direct în conexiunile sistemului nervos pentru a declanșa mișcarea și pentru a asigura buna funcționare a mușchilor și a articulațiilor. Lipsa cantităților necesare din acest mineral în organism poate provoca o senzație de furnicături sau amorțeală a extremităților extrem de neplăcută, care, dacă nu este tratată la timp, poate crește semnificativ gravitatea ei.
Este important să subliniem că lipsa de magneziu în organism nu este detectată în analizele de sânge obișnuite, ceea ce face dificilă diagnosticarea, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News