EXCLUSIV  Cum sunt botezați ciclonii și anticiclonii. Florinela Georgescu (ANM): Există și botezul pe bani / video

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Florinela Georgescu, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, a fost invitată  la DC News unde a vorbit despre cum sunt botezați ciclonii și anticiclonii. 

„De când se pun nume ciclonilor? Am văzut că acum chiar e un nume „Cerberus”. Se puneau nume taifunurilor, uraganelor.”, a spus Val Vâlcu.

„Moda de a boteza formațiunile barice, pentru că se botează și ciclonii și anticiclonii, a pornit întâi de la botezarea furtunilor tropicale, deci ciclonilor tropicali. Și atunci a fost o discuție că pe toți îi botezau cu nume de femei. Pe urmă am trecut la egalitate și denumirea se face o dată feminin, o dată masculin.

Moda aceasta s-a  extins asupra ciclonilor și anticiclonilor de la latitudini medii.”, a spus Florinela Georgescu. 

„Aici este o regulă? Acum sunt nume de personaje mitologice.”, a întrebat Val Vâlcu.

„Depinde cine botează. Există și botezul pe bani, cum proceda un institut de la Berlin care adună bani pentru cercetare, inclusiv pe această cale. Se face o listă în așteptare cu numele persoanei. Anticiclonul este mai scump decât ciclonul pentru că anticiclonul persistă mai mult, deci ai șanse mai mari ca zile întregi să-ți vezi numele pe harta presiunii.", a spus Florinela Georgescu. 

„Dacă face inundații, fenomene extreme, ți-ai pus numele pe listă și este asociat cu rele, cu necazuri.”, a completat Val Vâlcu.

„Da, îți asumi acest risc. A fost până la urmă o metodă de a strânge fonduri, chiar și pentru cei care sunt mai puțin experți în meteorologie. Când te uiți pe harta aceea e foarte ușor să urmărești centrul baric respectiv, deci să  urmărești furtuna respectivă. Vezi că este aceeași furtună. Unele spectaculoase, acum două ierni, au pornit din Atlantic și au reușit, purtând același nume, să fie recunoscute, deasupra Arhipelagului Britanic, Danemarcei, Germaniei, a ajuns în Mările Baltice. Foarte ușor o vezi urmărind hărțile de presiune la nivelul solului, urmărești acei centri barici.

Centrele meteorologice au observat acest lucru și există și acest obicei, în general, prin colaborare între mai multe servicii meteorologice, de a da denumire unor formațiuni barice, de regulă cele care au potențial mai serios de a crea probleme. Așa a fost botezat Cerberus. Este un anticiclon pornit din partea de nord-vest a Africii, dinspre Sahara, a extins masa de aer foarte cald deasupra părții de sud a Europei, mai ales italienii au simțit din plin acest val de căldură.”, a spus Florinela Georgescu la DC News. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel