Comisar-șef Ramona Dabija, directorul Agenției Naționale Antidrog, a fost invitată la emisiunea Culisele Justiției, de pe DC News și DC News TV, unde a explicat că educația și sprijinul sunt cruciale în prevenirea și tratarea consumului de droguri. Potrivit acesteia, este important ca tinerii să fie conștienți de riscurile substanțelor psihoactive și să învețe să ceară ajutorul atunci când au nevoie.
Comisar-șef Ramona Dabija a explicat că în perioada următoare vor fi înființate 8 centre regionale de dezintoxicare şi recuperare a dependenţilor de droguri. Aceasta a menționat că echipele sunt în contact constant cu Ministerul Sănătății și că, deși realizarea centrelor va dura, prezența actului normativ și colaborarea sunt importante.
„Pe 26 iunie a apărut un act normativ care prevede că Ministerul Sănătății va realiza cele 8 centre regionale. Suntem în contact permanent cu colegii de la Ministerul Sănătății, pregătim împreună personal și sunt convinsă că vor fi aceste centre realizate într-o perioadă destul de lungă; știți foarte bine că nu se face nimic peste noapte, dar important este că există acest act normativ și că ne-am pus la masă.”, a spus comisar-șef Ramona Dabija.
Comisar-șef Ramona Dabija a sfătuit tinerii să fie atenți și să creadă în instinctele lor, evitând influențele negative pentru a fi acceptați. Ea a subliniat importanța de a spune „nu” și a recomandat părinților să învețe copiii să refuze, considerând că acest lucru poate fi esențial în situații critice. De asemenea, aceasta a explicat că este esențial ca persoana să dorească să se recupereze și să primească suport necondiționat și ajutor specializat. Ea a menționat că recăderile sunt parte a tratamentului și că susținerea continuă este crucială pentru succesul fiecărui caz.
„Să fie foarte atenți și să creadă în ei, în instinctele lor, să nu se lase influențați doar de dragul de a fi acceptați, să învețe să spună „nu” atunci când ei nu se simt confortabil într-o situație. Același sfat îl dau și părinților: învățați copiii să spună „nu” pentru că este important ca în anumite momente, copilul nostru să știe să refuze. Asta va face diferența între viață și moarte.”, a spus comisar-șef Ramona Dabija.
„Cât de important este ajutorul psihologic, ajutorul familiei, să spună realitatea prin care trec și cam cât ar dura să-și revină? Care sunt etapele pe care le-ați văzut?”, a întrebat Laura Duță.
„Aici nu există o rețetă. În cazul unui consumator, este important ca el să-și dorească să-și revină, este important ca cei din jurul lui să-l sprijine necondiționat, este important ca el să beneficieze de ajutor specializat.
Recăderile fac parte din tratament. Nu trebuie să-l judecăm dacă el va recădea în consum, din contră, trebuie sprijinit și susținut să treacă peste această etapă. Este o muncă de Sisif, dar cunoscând echipa din care fac parte, cunoscând psihologicul cu care colaborăm, cunoscând colegii de la Ministerul Sănătății, toți știu că își doresc ca fiecare caz să fie unul de succes.", a spus comisar-șef Ramona Dabija.
Potrivit comisarului, cele mai consumate substanțe sunt noile substanțe psihoactive, canabisul, cocaina, ecstasy, ketamina și anumite medicamente, inclusiv metamfetaminele care sunt comercializate sub diverse denumiri atrăgătoare.
„Din analizele pe care le avem la Agenția Națională Antidrog, cele mai consumate sunt noile substanțe psihoactive, canabisul, cocaina, ecstasy, dar și ketamina și medicamentele, aceste metamfetamine care apar sub tot felul de logouri, care sunt doar instrumente de marketing. Aici mă refer la imagini din desene animate, la mărci de mașini care nu fac decât să facă diferența în fața consumatorului, în funcție de curiozitățile care l-ar putea atrage. Totul poate fi periculos, important este să știm că există ajutor dacă îl ceri.”, a spus comisar-șef Ramona Dabija la emisiunea Culisele Justiției, de pe DC News și DC News TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu