Cum tacticile militare britanice din Orientul Mijlociu au paralele cu cel de-al Doilea Război Mondial și cu lupta împotriva Statului Islamic

Sursa Foto: AGERPRES
Sursa Foto: AGERPRES

Doi analiști militari vorbesc despre potențialele consecințe ale atacurilor occidentale asupra luptătorilor houthi și despre cum se compară apărarea navelor în Marea Roșie cu cea a convoaielor din Atlantic din anii 1940.

 

Intervențiile forțelor armate britanice în Orientul Mijlociu din această săptămână au fost comparate cu protejarea convoaielor atlantice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și cu loviturile aeriene împotriva Statului Islamic.

La începutul acestei săptămâni, în Marea Roșie, echipajele de pe nava HMS Diamond a Marinei Regale au doborât șapte drone lansate de luptătorii Houthi susținuți de Iran, prima dată când o navă britanică a trebuit să se apere în ultimii ani, spun analiștii militari.

Peste noapte, forțele armate britanice au fost ocupate în altă parte în regiune, lovind ținte Houthi în Yemen, în cooperare cu SUA și alte țări din coaliție.

Deși este o acțiune semnificativă, doi analiști militari au declarat că aceasta a fost o intervenție "destul de limitată" și că nu este clar dacă se va transforma într-o operațiune de lungă durată.

"Pentru Marina Regală, acest lucru este cu adevărat surprinzător"

Ambii analiști militari au declarat că, în opinia lor, este pentru prima dată în ultimele decenii când o navă britanică a fost nevoită să se apere.

"Pentru Marina Regală, acest lucru este cu adevărat surprinzător", spune profesorul Malcolm Chambers, director general adjunct al grupului de reflecție în domeniul apărării Royal United Services Institute.

HMS Diamond este un distrugător de apărare antiaeriană de tip 45 din clasa Daring, care s-a alăturat flotei în 2011.

Acesta a lansat mai multe rachete Sea Viper ca răspuns la atacul dronelor, doborându-le din aer. Cu toate acestea, o dronă a continuat să se îndrepte spre navă, iar echipajele au doborât-o cu ajutorul tunurilor navei, a declarat profesorul Michael Clarke, analist militar.

"HMS Diamond a făcut exact și precis ceea ce a fost proiectat să facă", a spus el.

Atacuri care amintesc de convoaiele din 1944

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, navele de război aliate au luptat pentru a proteja convoaiele cruciale care traversau Atlanticul de atacurile submarinelor germane.

În ultimele săptămâni, navele comerciale din Marea Roșie au fost atacate de luptătorii Houthi, care spun că atacurile lor vizează navele legate de Israel, într-un efort de a opri ofensiva israeliană din Gaza.

Pe fondul unor atacuri grave și al unei amenințări permanente, unele companii de transport maritim au ordonat navelor lor să nu intre în strâmtoare până la îmbunătățirea situației de securitate, ceea ce a dus la creșterea prețurilor pentru clienți.

În cadrul unei operațiuni internaționale, cinci nave de război au patrulat apele, doborând drone și rachete balistice anti-navă, a declarat un viceamiral al marinei americane.

Potrivit profesorului Clarke, într-un incident, HMS Diamond a emis o alertă către navele comerciale din apropiere pentru a crește viteza la maxim.

Navele comerciale, înghesuite una lângă alta, au pornit în timp ce navele militare s-au întors pentru a face față amenințării.

"Nu am mai văzut așa ceva din 1944, a fost interesant", a spus el.

Loviturile din Yemen: Se îndreaptă Marea Britanie către o operațiune militară de lungă durată?

Ambii analiști militari au declarat că atacurile aeriene asupra Yemenului din cursul nopții au fost o intervenție limitată.

În ultimii ani, Marea Britanie a fost implicată într-o campanie îndelungată de lovituri aeriene împotriva țintelor Statul Islamic în Orientul Mijlociu.

Gruparea teroristă a ajuns să ocupe întinderi uriașe de teritoriu în Irak și Siria, dar acum este un fragment din dimensiunile sale de odinioară, după intervenția militară a grupurilor locale, susținută de avioanele occidentale.

Lovitura de joi asupra Yemenului, deși semnificativă, nu se află încă la același nivel, au spus analiștii.

"Cred că ar putea exista o îngrijorare că am putea fi atrași într-o operațiune prelungită de tip 'tit-for-tat' ", a declarat profesorul Chambers. "Dar până acum este vorba de o singură lovitură, într-o singură zi, implicând patru avioane", a completat acesta.

Vorbind despre capacitățile militare ale Houthis, el a subliniat că aceștia "au câștigat în esență" într-un conflict cu Arabia Saudită, în ciuda campaniilor aeriene ale avioanelor de fabricație occidentală.

De asemenea, profesorul Chambers a comparat motivele lor cu cele ale unui alt grup care a amenințat transportul maritim internațional: pirații somalezi. Dar motivul lor de a deturna nave a fost unul financiar, a spus el.

"Motivul atacurilor Houthis nu este comercial, ci geopolitic și, prin urmare, soluția va trebui să fie politică. Nu cred că aceste lovituri vor distruge capacitatea Houthi de a ataca navele comerciale", a declarat acesta.

Profesorul Clarke a prezis mai multe lovituri aeriene din partea Regatului Unit și a forțelor coaliției în următoarele zile sau săptămâni, pe măsură ce Houthis vor răspunde, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel