Strănutul continuu, ochii apoși, tusea păcătoasă, mâncărimea incontrolabilă pe față și gât - sunt câteva simptome pe care le au aproape 30% din oameni. Asociația Mondială de Alergii atrage atenția că nivelurile crescute de polen au efecte dezastruoase mai ales asupra celor care trăiesc în orașe mari și poluate. Există, însă, și lucruri simple pe care le poți face ca să reduci efectele polenului.
30% din oamenii de pe întreaga planetă se luptă cu alergiile, o arată statisticile oficiale. Healthy-magazine.co.uk a realizat o listă a lucrurilor pe care le poți face, acasă și pe stradă, ca să reduci efectele dezastruoase ale acestora. Iată care sunt acestea:
1. Protejează-ți corpul și hainele
Polenul, inclusiv cel de ambrozie - buruiana care face acum ravagii - se lipește de îmbrăcăminte, de pantofi și de păr, așa că trebuie să vă asigurați că nu aduceți astfel de particule acasă. Folosiți întotdeauna un covoraș pentru a vă șterge pantofii la intrarea în casă. Nu treceți pe lângă duș după ce ați ieșit afară și spălați-vă bine și părul după o plimbare mai lungă în aer liber. Este o idee bună e să vă spălați hainele în mod regulat.
2. Acoperiți-vă fața!
Măștile chirurgicale pot fi purtate pe stradă. Chiar dacă lumea se va uita ciudat la voi, ele sunt o modalitate excelentă de a filtra polenul din aerul pe care îl respirați. O astfel de mască poate face viața în aer liber suportabilă din nou când volumul de polen este ridicat (primăvara, vara, dar și toamna). Deci, dacă sunteți afectați de alergii, luați în considerare opțiunea aceasta - plămânii dumneavoastră vă vor mulțumi.
3. Protejați-vă ochii
Dacă nu vă place ideea să purtați o mască pe față, gândiți-vă măcar să achiziționați ochelari de soare, care vă vor păzi cât de cât ochii. Pentru cei cu vederea slabă, când nivelul de polen atinge e foarte ridicat, încercați să purtați ochelari, nu lentilele de contact. Amintiți-vă să nu vă atingeți și să nu vă frecați ochii - nu vrem ca germenii să se răspândească.
4. Dați des cu aspiratorul
Nu este cea mai plăcută sarcină, dar aveți încredere în noi când spunem că este cea mai eficientă metodă de a reduce cantitatea de polen care a ajuns în casa voastră. Asigurați-vă că aspiratorul este dotat cu un filtru bun - în caz contrar, acesta poate elibera particulele de polen înapoi în aer. Cumpărați unul care are o pungă și un filtru de aer cu particule de înaltă eficiență (HEPA, dacă se poate) pentru a vă asigura că veți capta toate aceste particule ultra-mici și ultra-încăpățânate.
5. Folosiți filtre de curățare a aerului
Fumul de țigară, uleiuri esențiale, lumânări parfumate, vopsea, reziduuri de gătit - aceastea sunt doar o mică parte din ceea ce se compune din aerul din casă, din jurul nostru. Toate acele toxine care circulă în jurul nostru zi și noapte au un efect masiv asupra celor cu alergii. Cum să scapi de acest mix nedorit? Puneți purificatoare de aer în dormitorul dvs., în camera de zi sau în birou (sau în toate aceste locuri, dacă vă place!). Ele curăță aerul, astfel încât pot ajuta la ameliorarea respirației. Încercați un filtru cu tehnologie care poate elimina până la 99% din polenul dintr-o cameră. Puteți pune astfel de filtre chiar și în mașină, acolo unde aerul este de cincisprezece ori mai poluat decât în aer liber.
6. Folosiți un mop umed
Particulele persistente de polen nu numai că zboară în jurul nostru, ci se și lipesc de suprafețe și de podele. Pentru a vă asigura că, cu adevărat, casa voastră este lipsită de polen, schimbați mopul și peria cu care ștergeți praful regulat, și atunci când le folosiți aveți grijă să fie umede.
7. Evitați locurile periculoase
În timpul anotimpurilor în care plantele polenizează, cel mai bine ar fi să vă alegeți traseul spre muncă și cel spre casă evitând locurile unde sunt multe flori sau burieni, precum ambrozia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News