Numărul persoanelor cu mușcături de căpușe, precum și a celor care sunt afectate de boala Lyme, este în continuă creștere. Potrivit experților, încălzirea și precipitațiile variabile intervin în răspândirea şi intensitatea zoonozelor, iar oamenii sunt sfătuiți să fie atenți la cel mai mic simptom care ar putea fi declanșat de boala Lyme.
În România s-au identificat în ultimii 10 ani 8.000 de persoane afectate de boala Lyme, datorată mușcăturii de căpușă. Anul trecut au fost confirmate 861 de cazuri, dublu faţă de 2010, iar județele cele mai afectate sunt Sibiu, Harghita și Iași.
Boala Lyme sau “boala cu 1000 de feţe” poate copia simptomele a peste 200 de afecţiuni şi afectează pielea, încheieturile, sistemul nervos şi organele, putând duce la probleme neurologice cronice, informează sfatulparintilor.ro.
Boala Lyme poate debuta cu oboseală, frisoane, febră, cefalee, crampe musculare, dar netratată, infecția poate determina simptome precum: diminuare a tonului muşchilor feţei, cefalee severe, rigiditatea cefei din cauza meningitei, puseuri de durere, insomnie, ameţeli şi palpitaţi din cauza aritmiilor, dureri articulare.
Deşi pacienţii răspund la tratament, în timp vor apărea sechele: artrită intermitentă, durere articulară severă, tumefacţii, în special în zona genunchilor, probleme neurologice cronice.
De aceea, medicii recomandă ca în zonele împădurite să nu fie purtate haine subţiri, iar deplasările în zone cu tufişuri umede sau pe sub arbori unde riscul de a găsi colonii de căpuşe este sporit să fie limitate. Deoarece copii sunt cei mai expuși, este indicat ca aceștia să fie atenți supravegheți atunci cînd se joacă în grădina casei, în parcuri publice, pe terenurile de sport, pe iarbă sau gazon, în pomii din livadă sau în pădure, precum și când se joacă cu animale de casă (câini şi pisici).
Mai mult, părinții să fie atenția la orice înțepătură sau roșeață pe piele. Căpuşa adultă poate fi văzută cu ochiul liber şi trebuie scoasă imediat, iar nimfele (puii de căpuşă) arată ca un punct negru cât un vârf de ac, iar la cel mai mic semn tipic infecției Lyme, trebuie mers la medic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News