Cum te întorci în România, dacă îți expiră/îți pierzi documentele de identitate în străinătate. Ce trebuie să faci

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com

Ești în vacanță și îți dai seama că ți-au expirat actele de identitatea sau le-ai pierdut? Există soluție pentru a te întoarce în România.

Titlul de călătorie este un document eliberat numai de Consulatele României din ţara unde vă aflaţi în vizită sau aveţi rezidenţa şi este util atunci când nu mai aveţi niciun document de identitate în curs de valabilitate pentru întoarcerea în ţară, cum ar fi cazul în care v-a expirat, aţi pierdut sau v-a fost furat paşaportul sau cartea de identitate românească. Titlul de călătorie se foloseşte exclusiv pentru întoarcere în România şi nu este valabil la ieşirea din ţară.

Valabilitatea titlului de călătorie nu poate depăşi 30 de zile, într-un interval de 6 luni, iar în momentul în care vă prezentaţi la evidenţa populaţiei pentru a reînnoi paşaportul sau cartea de identitate, Titlul de călătorie trebuie predat autorităţilor, deci asiguraţi-vă că odată intraţi în ţară nu aruncaţi sau pierdeţi documentul.

ATENŢIE: Pentru a putea ieşi din nou din ţară, odată intraţi folosind Titlul de călătorie, este necesar ca în perioada şederii în România să îndepliniţi demersurile pentru obţinerea unui nou document de identitate valabil, paşaport sau carte de identitate.

Pentru eliberarea Titlului de călătorie este obligatorie prezenţa persoanei în cauză la sediul oficiului consular. În cazul în care este vorba de un minor sub 14 ani, titlul de călătorie se poate elibera şi în absenţa acestuia, caz în care părinţii sunt nevoiţi să se prezinte cu 2 fotografii tip paşaport ale minorului, la consulat, pentru a depune cererea, scrie Rador, citând rotalianul.com.

De la 1 februarie 2017, taxa consulară pentru eliberarea titlului de călătorie a fost eliminată, acesta fiind eliberat gratis în prezent de către consulatele româneşti.

Documentele necesare

Pentru adulţi: document de identitate românesc expirat - paşaport sau carte de identitate, ÎN ORIGINAL şi copie;

În cazul în care paşaportul/cartea de identitate au fost furate, solicitantul trebuie să depună, ÎN ORIGINAL, raportul poliţiei sau al carabinierilor eliberat în urma declaraţiei de furt;

Oricare alt document de identitate sau de stare civilă, eliberat de autorităţile române (carte de alegător, certificat de naştere/căsătorie, permis de conducere auto, livret militar, diploma de studii cu fotografie etc. ÎN ORIGINAL şi copie).

În cazul în care nu deţineţi un un document românesc de identitate, este necesară identificarea dumneavoastră în România. Operaţiunile de identificare se efectuează de către ambasadă sau consulat.

Pentru minori: este obligatorie prezenţa minorului dacă acesta a împlinit 14 ani; pentru minorul sub 14 ani, prezenţa nu este obbligatorie - părinţii pot prezenta 2 fotografii tip paşaport;

- este obligatorie prezenţa ambilor părinţi;

- certificatul de naştere românesc al copilului din care să rezulte numele părinţilor, în original şi copie;

- documentele de identitate româneşti valabile (paşaport/carte de identitate) ale părinţilor, în original şi copie;

- certificat de căsătorie românesc (dacă părinţii sunt căsătoriţi)/sentinţa de divorţ definitivă şi irevocabilă/certificat de deces, înoriginal şi copie (dacă este cazul);

- declaraţia de acord a părinţilor pentru efectuarea titlului de călătorie pentru minorul de peste 14 ani.

IMPORTANT: În cazul cetăţenilor români născuţi în alte ţări din Uniunea Europeană, certificatul de naştere eliberat de autorităţile din ţara unde s-a născut persoana are putere doveditoare în România numai dacă este transcris în registrele de stare civilă române. Este obligatorie transcrierea certificatului de naştere din ţara respectivă în România, la serviciul de stare civilă sau la oficiile consulare ale României din ţara de origine.

Eliberarea documentelor la consulatele româneşti din străinătate se face numai pe bază de programare. În prezent, obţinerea titlului de călătorie este singura procedură care nu necesită programare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel