Părintele Ionel Adam a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre modul prin care Ieroschimonahul Nil Dorobanțu îi face pe oameni să se lase de fumat.
Ionel Adam, preot în satul Borșani din județul Bacău, a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre canonul pe care Ieroschimonahul Nil Dorobanțu îl dădea oamenilor pentru a se lăsa de fumat.
„Până în 1956, Părintele Nil Dorobanțu are 11 dosare la CNSAS, 8 de urmărire informativă și trei dosare de grup. Sunt dosare de urmărire informativă în care ministrul Cultelor de atunci, Petre Constantinescu-Iași, împreună cu Direcția Împuterniciților, care a auzit de predicile Părintelui Nil, spune că unde predica el se aduna lumea ca la Maglavit și ca la Vladimirești. Exact așa scrie în dosare. Erau mii de oameni. Îmi povestea Maica Anatolia de la Măgura Ocnei, unde Părintele Nil a fost duhovnic, că venea lumea, dormeau pe jos pentru că predica numai noaptea, iar pe drumul către mănăstire erau numai țigări și cartușe de țigări, că oamenii se lăsau de fumat la poalele dealului și nu îndrăznea nimeni să mai urce să mai fumeze. După predicile Părintelui Nil multă lume se lăsa de fumat pentru că avea acest dar. Avea o problemă mare cu fumatul și spunea că e o tămâiere a dracilor în templul Duhului Sfânt. Acestora le dădea canon să țină o zi întreagă câte o piatră în gură.“, a precizat părintele Ionel Adam.
Nil Dorobanțu s-a născut la 1 august 1920 în satul Crainici, comuna Bala, județul Mehedinți. A fost sublocotent la Vânătorii de munte în Regimentul de gardă de la Predeal. A fost licențiat în Teologie, Filosofie și Litere. A fost doctorand în Teologie la profesorul Dumitru Stăniloae, absolvent a 4 ani de Drept, absolvent al Școlii de Stenodactilografie. A intrat în monahism la mănăstirea Cernica, luând numele de Nechifor.
În anul 1948 a fost hirotonit ierodiacon la Zaclău (Tulcea), în 1949 ieromonah, în 1952, la 5 august a fost tuns în schima mare, la recomandarea părintelui Benedict Ghiuș, la mănăstirea Sihăstria, luând numele Nil.
A fost secretar eparhial, director de studii la seminarul monahal, stareț și duhovnic la mănăstirile: Tarnița (Vrancea), Măgura Ocnei și Bogdana (Bacău), Nechit, Tarcău, Văratec (Neamț).
În 1956, pe 3 ianuarie a fost arestat și ținut 120 de zile în temniță, fără să fi fost judecat, supus la batjocură și la tortură. În 24 aprilie a fost judecat și achitat, după ce a fost supus expertizei medicale a 20 de medici și declarat sănătos.
Motivul întemnițării sale a fost “misticismul”, mărturisirea lui Hristos, lucrarea sa apostolică fiind una de propovăduire a dreptei credințe, străbătând țara în lung și în lat cu Biserica în spinare, săvârșind zilnic Sfânta Liturghie, predicând, convertind, spovedind și împărtășind poporul, în acele vremuri de prigoană comunistă. Acesta a fost caterisit în noiembrie 1956.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu